Додик: Не постоји никакав пројекат Републике Српске и Србије да се увећа број жртава Јасеновца

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Jul.2023, 13:14

Додик: Не постоји никакав пројекат Републике Српске и Србије да се увећа број жртава Јасеновца

Председник Републике Српске Милорад Додик одлучно је данас одбацио било какву могућност да постоји државни пројекат Србије и Републике Српске који има за циљ да увећа број жртава у Јасеновцу. Фото: Танјуг/Борислав Ждриња Додик је то рекао за Срну, упитан да прокоментарише тврдње >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << владике пакрачко-славонског Јована који је, како су пренели медији у БиХ, рекао да је случај ревизионизма у Србији и Републици Српској масиван када је реч о броју жртава у Јасеновцу.
Додик је нагласио да нико у Републици Српској и Србији не говори напамет о броју жртава било где, а поготово у Јасеновцу, и истакао да му није јасно одакле та изјава владике Јована.
„Одлучно одбацујем било какаву могућност да је државни пројекат Србије и Републике Српске да се увећа број жртава у Јасеновцу. О злочину у Јасеновцу су се водиле и воде многе научне и друге расправе, постоје разни извори, чињенице и подаци“, нагласио је Додик.
Он је навео да „комунистичка власт није дозволила да се утврди тачан број жртава, а саме усташе су прикривале тај број кроз разне облике спаљивања и утапања жртава, тако да свака жртва није могла бити идентификована“. Додик је рекао да га је посебно погодио део изјаве где владика, како је рекао, покушава да негира само оне изворе са српске стране који говоре о броју страдања, а није поменуо оне са хрватске који максимално умањују тај број.
„Из Хрватске долазе срамни подаци који говоре да је у Јесеновцу било тек 35.000 до 80.000 жртва“, рекао је Додик.
Он је подвукао да је непобитна чињеница да је Јасеновац био масовно место убиства Срба у Другом светском рату и да то нико не може да оповргне.
Како је претходно пренео Клиx.ба, владика Јован је на на трибини Српског привредног друштва „Привредник“ у Загребу рекао да „ми имамо сада случај ревизионизма у Србији и Републици Српској који је масиван с наше стране“.
„То је подршка лажној причи са професором Гидеоном Грајфом који се појавио у Србији. Сви историчари знају ко је он, да је циркус, јер Грајф говори о милион и 400.000 жртава Јасеновца. Значи не више ни о 700.000, него милион и 400.0000“, рекао је владика.
Он је оптужио струку да ћути, као што је, како је навео, „ћутала у другој половини осамдесетих, када су песници и новинари отварали кључна питања проблема на подручју бивше Југославије“.
„А Бранко Петрановић велики порифеј пише похвалу за књигу Милана Булајића, где он говори о милион и 100.000 жртава Јасеновца“, рекао је владика.
Тврди да „нико не би требало да се заварава, јер је пројекат ревизије заправо државни пројекат Србије“.
„Поставља се питање етике у струци историчара. Имамо државни пројекат ревизије, немојмо се заваравати. У Србији струка не постоји, понаша се као да се то дешава у другој земљи“, сматра владика Јован.
Petković: Beograd neće tolerisati samovolju Prištine u napadu na prava MTS – a

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Додик: Не постоји никакав пројекат Републике Српске и Србије да се увећа број жртава Јасеновца се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.