Амбасадор Египта Басел Салах: Проширићу хоризонте пријатељства наше две земље

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Jul.2023, 07:39

Амбасадор Египта Басел Салах: Проширићу хоризонте пријатељства наше две земље

Амбасадор Египта Басел Салах изјавио је да му је циљ да прошири хоризонте пријатељства српског и египатског народа, додатно ојача везе две земаље које званично датирају од 1908. године и да трговинску размену увећа четири пута. Фото: Танјуг/Јадранка Илић Амбасадор је за Тањуг >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << навео и да му је план да направи крупне кораке на добробити два братска народа, због чега, између осталог, лично ради и на реализацији три велике инвестиције у Србији. Како је истакао, ради на отварању фабрике за прераду дрвета која ће запошљавати до 150 радника, као и на увођењу нових директних летова до Луксора и Асуана, како би заљубљеницима у културу и историју из Србије приближио и тај древни део Египта.
„Чињеница да ове године обележавамо 115 година дипломатских односа веома је важна за обе земље и зато реализујемо бројне активности на више нивоа – од политичког, преко кутурног до спортског“, рекао је Салах у разговору за Тањуг поводом 23. јула, египатског националног празника Дана револуције.
Тај празник у Србији се обежава и у светлу 115 година дипломатских односа двеју земаља, чија би круна, како истиче, требало да буде посета првог председника Србије Египту након више од три деценије.
У Србију, како је амбасадор најавио, већ наредне недеље стиже председник египатског парламента, а брзо после тога министри Милош Вучевић и Томислав Момировић ће боравити у Каиру.
„Историјска посета председника Египта Србији Абдела Фатаха ел Сисија, током које је покренуто и интегрисано стратешко партнерство, допринела је и да се трговинска размена подигне за 43 одсто, Иако је то добар резултат то не одражава моје амбиције, желим да трговниска размера буде четири пута већа“, навео је Салах.
Подсетио је на бројне недавне посете египатских званичника, од заменика министра за туризам, египатског муфтије првог који је икада дошао у Србију, и гувернера Јужног Синаја до председника Савета за спољне послове и бившег министра спољних послова Египта – Мухамеда Абдел Хај ел Орабија.
Амбасадор каже да се између привредника одвија одлична сарадња. „Желимо да отворимо фабрику за прераду дрвета, већ се ради на увозу пшенице и кукуруза, чији је квалитет међу највишим у свету. Србија је наш велики извозник, желимо да унапредимо уговор, али и слободну трговину. Очекујемо да ћемо до краја године потписати меморандум, а надамо се и председнику Вучићу што би била прва посета једног председника Србје после 33 године. Била би то и најбоља прилика да крунишемо 115 година сарадње“, казао је Салах-
Током ове јубиларне године желимо да унапредимо сарадњу и на пољу културе, у том циљу организоваћемо недеље египатске културе у Београду и српске клутуре у Каиру, рекао је Салах и додао да планира да ојача и спортску сарадњу две земље и да ће у том циљу Црвена звезда бити домаћин једног од најпознатихих египатских клубова.
На питање какве резултате посете министара Вучевића и Момировића можемо очекивати, Салах каже да је Момировићева посета вишеструко важна, као наставак разговора о слободној трговини, али и заједничком економском комитету, увозу жита и кукуруза.
Разовараће са египатским привредницима што ће отворити могућност наставка инвестиција, рекао је амбасадор земље која има 100 милиона сановника.
Вучевићева посета је прилика да министар између осталог упозна и египатску војну индустрију, рекао је Салах и навео да је сарадња двеју земаља у војној области увек на највишем нивоу.
Амбасадор је најавио и шест споразума у областима везаним за здравство, запошљавања, антиквитете, јачање „ICT“ сектора… „Веома сам похлепан“, рекао је у шали за себе амбасадор јер жели више да ојача ниво сарадње и прошири хоризоните, да Египат за Србију постане улаз у Африку, на афричко тржиште, а Србија за њих база за извоз и у остале балканске земље.
На питање везано за сарадњу у области туризма, као важној спони између два народа, и чињеницу да су амбасадоровим залагањем успостављене бројне авио линије које су додатно приближиле две земље, Салах каже да им нису важни само туристи из Србије, већ и сарадања која ће довести Египћане у Србију, јер је, наводи, за танго увек потребно двоје.
„Желим да и Египћани својим очима виде како је Србија лепа, пуна зеленила, археолошких налазишта. Имате Тару, Златибор, Ниш, Нови Сад, многе дестинације“, рекао је амбасадор.
Истиче да да се ради и на регулисању виза, јер Египћани показују велико интересовање за Србију, посебно након обнављања директних летова између Каира и Београда.
Амбасадор је подсетио да су недавно за туристе из Србије помовисали нову дестинацију на Средоземном мору, Алмаза беј, која захваљујући дугим белим пешчаним плажама које се стапају у кристално тиркизно море препуно лагуна, оправдано носи епитет египатски Малдиви. Подсетио је да грађане из Србије од те дестинације, која је рај за одмор и уживање током целе године, деле само два и по сата лета захваљујући новој чартер линији Ер Србије.
Најављује за следећу годину успостављање директних летова до Луксора и Асуана, што ће, каже, бити огрома прилика за љубитеље културе и историје да виде и највећи отворени музеј на свету, Хатшепсут музеј – музеј прве жене која је владала светом и била толико моћна да су јој Египћани додали браду да би показли да једнака сваком владару.
„Радићемо на религијском туризму, за оне који желе да виде путеве Свете породице; места на Синају где се Бог први пут јавио Мојсију и где је манастир Свете Катарине у којем је 1234. боравио и Свети Сава, а што показује да наши односи нису почели 1908. већ у време Светог Саве“, рекао је Салах и подсетио да је манастир Св. Катарине један од најстаријих манастира у целом свету, као и манастир Светог Антонија.
Амбасадор је прецизирао да се три велике инвестиције на којима ради односе на област некретнина, хотелског менаџмента, и инфраструктуре.
Трећа инвестиција се, како је рекао, већ реализује захваљујући једној од највећих компанији у Африци и на Блиском истоку, у области железничке инфраструктуре, обновљиве енегије, вертопаркова, соларне енегије, енергије ветра… „За разлику од њих, са друге стране, мала комапнија, из малог египатског града долази да отвори фарбику којој ће радити и 150 радника из обе земље, и који ће прерађивати дрво. То је мали пример како економска сарадња може да се материјализује, извозиће дрво у Египат и Европу“, навео је амбасадор, у чијем животу Србија заузима посебно место, додатно и због тога што му се прошле недеље у Београду родио син.
На питање шта је на њега у Србији оставило највећи утисак каже да су то љубазност, срдачност, српског народа.
„Осећам се као код куће као да никада нисам отишао из Каира, али сам у месту без гужве, великог загађјења ,јер ипак је Каиро град од 20 милиона становника. Ваши људи су љубазни, предусретљиви, када чују да сам из Египта то отвара додатне прозоре топлине срдачности, љубазности емоција, од Тита и Насера, до Сисија и Вучића“, рекао је амбасадор и додао да је Београд оставио утисак и на његовог првог сина.
Кад смо дошли рекао је да жели да остане 10 година, убрзо је рекао да је погрешио и да жели да остане 300 година, казао је амбасадор.
Салах је најавио да ће у септембру Пошта издати посебну маркицу која ће обележити значајну годишњуцу дипломатских односа двеју земаља, а у сарадњи са Архивом биће објављна Бела књига, која ће садржати све значајне тренутке за две земље које имају веома важну улогу у оснивању покрета несврстаних заједно са Индијом.
И тераса амбасаде је била место где су Тито и Насер имали једно од исторјских обраћања народима обе земље, били су то лидери две земље који су променили свет и имали велики утицај на проспреитет и слободу земаља трећег света, рекао је амбасадор Египта.
Radarska mapa na kojoj, jednim klikom, uživo možete pratiti nevreme kuda se kreće, kojom brzinom i koji je intenzitet

 
 
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Амбасадор Египта Басел Салах: Проширићу хоризонте пријатељства наше две земље се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.