Престижна награда отишла у руке новосадског урбанисте

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Jul.2023, 19:30

Престижна награда отишла у руке новосадског урбанисте

Да се у Новом Саду гради, показује чињеница да једна шестина становништва града живи од грађевине. Фото: nsuzvio.rs/Павле Пејић Сваког 8. августа у Србији се обележава Дан грађевинара, а овом приликом Душан Миладиновић, директор “Урбанизма”, примио је плакету за допринос развоју >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << социјалног дијалога и опоравку грађевинског сектора, а домаћин је била компанија “ИГМ Младост”, из Лесковца, која се бави савременом израдом црепова.
Када смо радили ГУП инститирао сам да се пооштре критеријуми озелењавања „Уводио сам нове идеје, што се тиче зелених кровних вртова. Када смо радили ГУП инсистирао сам да се повећа обавезно паркирање на парцели, да се пооштре критеријуми озелењавања, да у планску документацију уводимо да мора бити високог растиња које доноси правој микро клими у једном граду и прочишћавању ваздуха. У том смислу смо урадили анализу кроз ГУП како, шта и где може да се ради.
Председник Синдиката грађевинара Војводине и Новог Сада, Јосип Модић, интересовао се како ми радимо планове и како ми доприносимо грађевинској грани, која у Србији вуче 22 посто БДП-а. С њим имам добру сарадњу. Грађевина обухвата широк спектар и обухвата много људи.“
Наш саговорник наглашава да га је награда веома изненадила, те да је није очекивао.
„Јако ми је драго што је препознат мој труд на неком пољу које је у вези са грађевинском струком, а није само за пројектовање и планирање, већ животно важно за све раднике на градилиштима. Јако сам задовољан јер је то нешто посебно“, речи су Миладиновића.
Господин Модић и ја смо тражили да се појача надзор свих служби на градилиштима Он је истакао да велики број људи живи од грађевине и додаје да не воли када се неко буни против било какве градње.
„Наравно да треба имати меру и смислено радити, али да стално има неких противника, који те нису за мост, те нису за високу градњу, ја само не знам шта су права образложења. Град Нови Сад има неку територију, са приградским насељима. Између свих тих насеља је плодна земља. Замислите када бисмо свели све на ниже објекте и град би неминовно почео да се шири. Онда одемо на плодну земљу од које се хранимо.
Увек треба наћи неки оптимум. Није најбоље ни оно што је најлепше, ни што је најскупље, већ оптимум. Ми се кроз планове трудимо да то урадимо. Господин Модић и ја смо тражили да се појача надзор свих служби на градилиштима – да нема нелегалних радника, да сви имају папире, грађевинску дозволу или другу документацију за рад, да видимо безбедност на раду. Сви треба да прођу обуку заштите на раду и заштите животне средине, шта ви остављате иза себе у околини. Било да сте градилиште или фабрика која производи нешто.“
Миладиновић је навео да је образлагао и у приватним компанијама да је значајно да оснују синдикат грађевинара и да радници осете да припадају фирми, али имају и своје удружење које може да тражи њихова права.
Najstariji deo Novog Sada dobija novi sjaj – intenzivni radovi na obnovi Almaškog kraja (VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Престижна награда отишла у руке новосадског урбанисте се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.