САД: Нема информација од Северне Кореје шта је са нашим војником

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Jul.2023, 15:50

САД: Нема информација од Северне Кореје шта је са нашим војником

Амерички званичници кажу да Северна Кореја тек треба да одговори на њихове захтеве да разговарају о судбини америчког војника који је прешао границу и ушао у ту земљу, иако му је наређено да се врати у САД како би се суочио са могућим дисциплинским поступком и отпуштањем из >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << војске. Фото: Танјуг/Kim Hong-Ji/Pool Photo via AP, File Из непознатих разлога, редов Тревис Кинг побегао је у Северну Кореју док је био са групом туриста у обиласку демилитаризоване зоне. Он је требало да буде пребачен у Тексас пошто је пуштен из јужнокорејског затвора где је провео два месеца због физичког напада.
Војска је покренула истрагу о инциденту, рекла је портпаролка Пентагона Сабрина Синг на конференцији за новинаре и додала да ће истрагу водити Војна контраобавештајна служба, преноси Глас Америке. Синг је рекла да САД још нису имале никакву комуникацију са Северном Корејом о инциденту.
„Желимо да га вратимо куц́и. Не знамо где га држе. Не знамо у каквом је здравственом стању. Пентагон, Савет за националну безбедност и Стејт департмент заиста повлаче све полуге и покушавају да сазнају више. Ово је веома тешка ситуација. Не могу да замислим кроз шта пролази његова породица. Све што могу да кажем је да је наш приоритет да га вратимо кући“, рекла је Синг.
Амерички Стејт департмент саопштио је да су званичници Пентагона безуспешно покушавали да дођу до колега из Севернокорејске народне армије.
Шведски дипломатски званичници су у прошлости пружали конзуларне услуге Американцима у односима са Северном Корејом, али се наводно нису вратили у земљу откако је Пјонгјанг наредио странцима да напусте земљу на почетку пандемије ковида 19.
САД такође могу да стигну до Северне Кореје преко вруће линије на њеној граници са Јужном Корејом, у команди УН-а у Панмунџому, познатој као „ружичасти телефон“. Али, тренутно нема активног дијалога између Северне Кореје и САД или Јужне Кореје.
Једна жена која се нашла у туристичкој групи са Кингом, рекла је да је у почетку мислила да је његов спринт преко границе нека врста вратоломије, све док није чула америчког војника у патроли како виче другима да покушају да га зауставе. Чланови Кингове породице у САД кажу да је можда био „преплављен“ правним проблемима док је био у Јужној Кореји, односно прекршајима који би могли довести до његовог отпуштања из америчке војске.
Шта ће бити са њим у Северној Кореји није познато, али Пјонгјанг је до сада држао Американце дуго у притвору, наводи Глас Америке. Тензије између две земље и даље су високе. Северна Кореја је у среду пробно испалила две балистичке ракете у море у знак протеста због распоређивања америчке подморнице са нуклеарним оружјем у Јужној Кореји.
Кинг је у Јужној Кореји служио затворску казну, а суд га је у фебруару казнио са 3.950 долара због напада на неидентификовану особу и оштећења полицијског возила у Сеулу. У тој пресуди се наводи да је Кинг такође био оптужен да је ударио 23-годишњег мушкарца у ноћном клубу у Сеулу, иако је суд одбацио ту оптужбу јер жртва није желела да Кинг буде кажњен.
Војник је први Американац ухапшен у Северној Кореји у протеклих пет година. Његова мајка је рекла за телевизију АБЦ да је била шокирана када је чула да је њен син пребегао у Северну Кореју. „Не могу да замислим да Тревис ради тако нешто“, рекла је Клодин Гејтс из Рејсина у Висконсину.
Гејтс је рекла да се последњи пут чула са сином „пре неколико дана“, када јој је рекао да ће се ускоро вратити у Форт Блис у америчкој држави Тексас. Додала је да је само желела „да дође кући“. Како наводи ВОА, ретки су случајеви да Американци или Јужнокорејци пребегну у Северну Кореју, иако је више од 30.000 Севернокорејаца побегло у Јужну Кореју како би избегли политичку репресију и економске потешкоће од завршетка Корејског рата.
U Španiji se sutra održavaju parlamentarni izbori, narodnjaci vode u aketama

Преузмите андроид апликацију.
Чланак САД: Нема информација од Северне Кореје шта је са нашим војником се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.