Професорка Подрашчанин: У будућности нас очекује све више екстремних временских прилика!

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Jul.2023, 14:44

Професорка Подрашчанин: У будућности нас очекује све више екстремних временских прилика!

Портал Војводина уживо разговарао је са професорком Зорицом Подрашчанин са Департмана за физику новосадског Природно-математичког факултета (ПМФ), која нам је открила детаље о суперћелијској олуји и шта нас очекује у будућности. Фото: Уступљене фотографије Подсећања ради, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << друга суперћелијска олуја је јуче, преко Словеније и Хрватске, стигла до Србије. Погодила је северозападне делове земље, пре свега Бачку и Срем, док је иза свега остала велика материјална штета, а поједина лица су изгубила и живот.
На питање шта су суперћелијске олује и по чему су специфичне, професорка наглашава да оне настају услед велике термичке нестабилности атмосфере и смицања ветра, док се препознају по јаким ударима ветра, великим количинама падавина, грмљавини и граду.
Фото: РХМЗ Такође, професорка наглашава да су ове олује и те како опасне, јер изазивају велику материјалну штету.
Када говоримо о климатских променама које доводе до оваквих непогода, Подрашчанин објашњава да на то утичу високе температуре које трају више дана.
На питање шта нас очекује у будућности, професорка је изјавила да нас очекује све више екстремних временских прилика, па и оваквих олуја.
Додала је да треба водити рачуна када се подигу црвени метеоаларми и да је кључно понашати се у складу са упозорењима. Односно, посветити више пажње обуци и ономе шта радити у таквим ситуацијама.
Olujno nevreme vam je prouzrokovalo štetu? Evo kako i kome da se obratite u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Професорка Подрашчанин: У будућности нас очекује све више екстремних временских прилика! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.