Пољска позвала руског амбасадора у Варшави на разговор због Путинових изјава

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Jul.2023, 13:03

Пољска позвала руског амбасадора у Варшави на разговор због Путинових изјава

Пољска је позвала руског амбасадора у Варшави Сергеја Андрејева у пољско Министарство спољних послова на разговор због изјава руског председника Владимира Путина који је, између осталог, рекао да пољске снаге покушавају да заузму део територије Украјине. Фото: WikimediaComonns/A.Savin Састанак >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је био кратак, рекао је Павел Јаблонски из пољског Министарства спољних послова, а преноси Полиш њуз.
Пољски премијер Матеуш Моравјецки рекао је у петак увече, реагујући на изјаву Путина да су западне територије данашње Пољске Стаљинов поклон Пољацима, да је Стаљин био ратни злочинац одговоран за смрт стотина хиљада Пољака, пренео је Гардијан.
Моравјецки је написао на Твитеру да историјска истина не може бити предмет расправе и најавио да ће руски амбасадор у Варшави бити позван на разговор у пољско Министарство спољних послова.
Руски председник оптужио је у петак Пољску да има “територијалне претензије“ у бившем Совјетском Савезу и навео да ће се свака агресија на Белорусију, суседа и блиског савезника Русије, сматрати нападом на Русију.
Москва би реаговала на сваку агресију на Белорусију “свим средствима које има на располагању“, рекао је Путин на састанку руског Савета за безбедности, пренео је Ројтерс.
Путин је навео да постоје извештаји у штампи о плановима да се пољско-литванска јединица користи за операције у западној Украјини, чији су делови територије у прошлости припадали Пољској, и на крају да окупира ту територију и навео да је “познато да они сањају и белоруске земље“.
Из Пољске су негирали Путинове наводе.
Заменик координатора специјалних служби Пољске Станислав Зарин оптужио је Кремљ да понавља лажи о Пољској и покушава да фалсификује истину о рату против Украјине.
Пољски комитет за безбедност одлучио је у среду да премести војне јединице у источну Пољску након што су припадници руске приватне војне компаније “Вагнер“ стигли у Белорусију.
Немачки министар одбране Борис Писторијус изјавио је у петак да су Немачка и НАТО спремни да подрже Пољску у одбрани источног крила Алијансе.
Erdogan razgovarao sa Zelenskim o produžetku Sporazuma o žitu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пољска позвала руског амбасадора у Варшави на разговор због Путинових изјава се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.