Зашто се препоручује спавање на левој страни? Ево у чему је разлика

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Jul.2023, 11:30

Зашто се препоручује спавање на левој страни? Ево у чему је разлика

После дијете, физичке активности и менталног здравља, сан је четврти стуб доброг здравља. Фото: Pexels/Meruyert Gonullu Како би се подигла свест о улози коју лош квалитет и квантитет сна имају на ментално, физичко и социјално благостање особе – истраживање Ипсоса посветило се квалитету >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << спавања: 49% испитаних жена и 38% испитаних мушкараца рекло је да пати од једног или више поремећаја спавања.
Да би се изборили са овим таласом несанице, научници су саставили листу савета, као што је престанак коришћења паметних телефона и таблета сат времена пре одласка у кревет, куповина доброг душека и сл. Али Рамадан, травар и стручњак за холистичку медицину, заговара веома једноставну технику (где изазива сензацију на ТикТоку, са 15,5 милиона прегледа): спавање на левој страни било би много боље за тело, посебно за варење.
Али Рамадан је недвосмислен: спавање на левој страни је најбољи положај за побољшање сна и има много предности за тело. Погодности спавања на левој страни према експерту
Побољшана лимфна дренажа Спавање на левој страни побољшава циркулацију лимфне течности, промовишући елиминацију токсина из тела.
Боље варење Гравитација олакшава кретање хране из желуца у танко црево на левој страни, подстичући добро варење.
Ослобађање од горушице Слично томе, ако патите од честе горушице или гастроезофагеалне рефлуксне болести (ГЕРБ), спавање на левој страни може ублажити ова стања. Ова позиција држи желудац нижим од једњака, смањујући ризик од рефлукса желудачне киселине у једњак.
Побољшана циркулација Спавање на левој страни може побољшати циркулацију крви смањењем притиска на виталне органе као што су срце, бубрези и јетра. Ова позиција је стога идеална за особе са крхким кардиоваскуларним здрављем.
Смањује хркање Спавање на левој страни може помоћи у ублажавању проблема са хркањем или апнејом тако што одржава дисајне путеве отвореним и смањује ризик од опструкције, а резултат је ређе хркање и боље дисање током спавања.
Повећана удобност током трудноће Трудницама се често саветује да спавају на левој страни, јер то побољшава циркулацију крви у фетусу и материци, а посебно смањује притисак на јетру.
Спавање на левој страни је навика која доноси низ предности за тело, које је лако увести у своју рутину спавања. Вреди напоменути да је спавање на леђима такође положај који промовише здравље, јер помаже у одржавању исправног положаја кичме и промовише добро дисање.
Turizam spavanja je novi trend u svetu putovanja!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто се препоручује спавање на левој страни? Ево у чему је разлика се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.