Пољански: Русија ће се вратити споразуму о житу ако буде испуњено седам услова

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Jul.2023, 07:16

Пољански: Русија ће се вратити споразуму о житу ако буде испуњено седам услова

Заменик амбасадоре Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански рекао је вечерас на седници Савета безбедности да ће се Русија вратити споразуму о житу ако буде испуњено седам услова, међу којима су они који се односе на извоз руског жита и ђубрива и поновоног повезивања >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на систем SWIFT. Фото: Pexels/Pixabay „Први услов је прави, а не спекулативни закључак из санкција о испоруци руског жита и ђубрива на светска тржишта. Друго, морају се уклонити све препреке за руске банке, финансијске институције које сервисирају снабдевање храном и ђубривима“, рекао је он, преносе РИА Новости.
Како је истакао, то укључује непосредно повезивање финансијских организација са међународним банкарским системом SWIFT и поручио да Москви не би одговарала „било каква нова обећања и идеје по том питању“. Поред тога, како је навео, неопходно је обновити испоруку у Русију резервних делова и компоненти за пољопривредну механизацију и индустрију ђубрива.
Он је додао да је цена ових делова за домаће произвођаче повећана за 40 одсто, да је истовремено раст трошкова у финансијским трансакцијама износио око 10 одсто, а укупни губици достигли су 1,6 милијарди долара.
Пољански је рекао да је четврти услов решење свих питања са чартером бродова и осигурањем извоза руске хране, као и обезбеђење целокупне логистике ових испорука.
„Повећање трошкова закупа морских пловила за превоз робе, трошкова међународних финансијских поравнања и других трансакција довели су до губитка профитабилности испорука за фактор два“, прецизирао је Пољански.
Поред тога, према његовим речима, потребно је обезбедити несметане услове за проширење снабдевања руским ђубривима и сировинама за њихову производњу.
Реч је, између осталог, о обнављању рада амонијачног гасовода Тољати-Одеса.
Међу услвома Русије је и деблокада руских средстава везаних за пољопривредну индустрију. Последњи услов који је изнео Пољански је враћање првобитне хуманитарне природе „житног споразума“, који , како је рекао, треба да буде у интересу земаља у невољи, а не да „богате земље чини још богатијима“.
Пољански је истакао да ће се Москва, чим се испуне сви ови услови, одмах вратити на „житном споразуму“.
„Међутим, у овом тренутку представници Русије виде и чују само демагогију и лицемерје“, закључио је он.
Споразум о житу, који су први пут потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН 22. јула прошле године и продужаван на по 120 дана, престао је да важи 18. јула, када је Русија поручила да неће бити продужен јер нису испуњени захтеви те земље из споразума.
Ријанин дечко привеском са тенковима у облику слова „Z“ разбеснео Украјинце

 
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пољански: Русија ће се вратити споразуму о житу ако буде испуњено седам услова се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.