МУП: Данас се очекују јаке непогоде, придржавати се прописаних мера, ево и којих

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Jul.2023, 17:31

МУП: Данас се очекују јаке непогоде, придржавати се прописаних мера, ево и којих

На основу упозорења Републичког хидрометеоролошког завода да се на подручју Србије данас очекују јаке временске непогоде, Министарство унутрашњих послова упозорава на опасност од јаких ветрова, јаких и обилних падавина, удара грома и могућег града и апелује на грађане да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се придржавају мера како на отвореном, тако и у затвореном простору. Фото: Танјуг/Димитрије Николић Уколико су грађани у затвореном простору, потребно је обезбедити све објекте који могу да одлете услед јаког ветра или обилне кише и изазову материјалну штету или повреде грађане.
Такође, потребно је обезбедити и прозоре и спољна врата и затворити сва унутрашња врата, као и избегавати контакт са кухињским и купатилским славинама, радијаторима и другим металним предметима, будући да су добри проводници.
Уколико се грађани током невремена нађу на отвореном, потребно је склонити се од било каквих високих структура (јарбола, стубова, торњева) и имају у виду да је сигурно растојање од тих структура једнако њиховој висини. „Такође, важно је избегавати високе конструкције, високо дрвеће, ограде, телефонске каблове и електричне водове. Потребно је пронаћи заклон у згради или у аутомобилу, а ако то није могуће, сести на земљу и избегавати стајање у близини зграда или аутомобила у које се не може ући као у заклон“, наведено је у саопштењу.
Уколико се грађани нађу у шуми, заштититу треба да потраже испод грана ниског дрвећа, а никако испод високог дрвећа на отвореном простору. „Потребно је ући у шуму и избегавати границу између шуме и отвореног простора, отворена поља, врхове брда и планина, обале, јаркове или друга влажна места. Не треба прелазити преко воде, ни пливати. Не препоручује се држање кишобрана нити других металних проводних предмета у рукама (штапова за голф, штапова за пецање и слично) и избегавати близину металних објеката, бицикала, опреме за камповање и слично. Не треба стајати усправно, већ чучати или се макар сагнути, не додирујући земљу рукама, а ако сте у групи држати растојање од пет метара између себе“, саопштио је МУП.
Такође, наводи и да уколико се нађу у аутомобилу за време јаке олује, поребно је зауставити аутомобил поред пута даље од електроводова и дрвећа које може пасти на аутомобил, остати у аутомобилу и упалити позициона светла док не прође олуја, затворити прозоре и не додиривати металне предмете у аутомобилу и избегавати поплављене путеве.
МУП подсећа да је Републички хидрометеоролошки завод издао упозорења на временске непогоде на подручју Републике Србије за 21. и 22. јул.
Otvorena sezona u Arheološkom parku „StaPARK“ u Užicu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак МУП: Данас се очекују јаке непогоде, придржавати се прописаних мера, ево и којих се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.