Министар Селаковић положио венац на споменик Сибињанин Јанку

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Jul.2023, 17:11

Министар Селаковић положио венац на споменик Сибињанин Јанку

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић положио је венац на споменик Сибињанин Јанку поводом обележавања 567. годишњице од опсаде Београда од османлијске војске и велике победе бранилаца предвођених Сибињанин Јанком, саопштило је Министарство >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за рад. Фото: Танјуг/Сава Радовановић Истакавши да је данашњи дан посвећен сећању на велику Београдску битку као једну од највећих и најбурнијих у историји Београда, Селаковић је подсетио да Срби и Мађари дванаест векова деле један животни простор, и да се у тих дванаест векова, периоди пријатељства, савезништва и заједничке борбе и сарадње, мере са више од десет векова.
„У последњим годинама, сведоци смо једног озбиљног историјског оздрављења наших односа. Управо зато што смо имали тај благослов и ту срећу, да се на челу две државе нађу људи који су у стању да стратешки посматрају пут у будућност, да се угледају на светле примере прошлости, и да се труде да се они примери наше прошлости који нису светли, никада више не понове. То је управо историјска мисија коју су започели и коју испуњавају председник Александар Вучић и председник Владе Мађарске Виктор Орбан“, нагласио је Селаковић.
Говорећи о великом пријатељству два народа, Селаковић је рекао да је споменик Сибињанин Јанку један од плодова нове, модерне српске и мађарске сарадње и додао да је задатак свих да се младе генерације уче о значају историјских догађаја.
Министар Селаковић рекао је да из тих историјских догађаја савремена Европа може да извуче поуке и схвати да, када је и Београд део уједињене Европе, онда је Европа много безбеднија и много сигурнија.
„То данас схвата нама пријатељска Мађарска, то данас схватају наша браћа и сестре Мађари, и то данас спроводимо захваљујући председнику Вучићу и премијеру Орбану“, закључио је министар.
Otvorena sezona u Arheološkom parku „StaPARK“ u Užicu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Министар Селаковић положио венац на споменик Сибињанин Јанку се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.