Да ли сте знали да жуте мрље на кошуљи нису последица зноја?

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Jul.2023, 17:02

Да ли сте знали да жуте мрље на кошуљи нису последица зноја?

Ако сте мислили да је зној крив за жуте мрље на вашој одећи, варате се. Фото: Pixabay/renzonovoa1 То је заправо захваљујући алуминијум-хлориду који се налази у дезодорансу, чији је задатак да затвори знојне жлезде. Алуминијум хлорид је разлог за жуте мрље на белој кошуљи.
Људи имају >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << две врсте знојних жлезда – мерокрине или еккрине и апокрине (мирисне).
Мерокрине покривају цело тело, а апокрине – кожу главе, пазуха и друге делове тела који су длакави.
Апокрине жлезде производе густ тип зноја који је пун масти и протеина.
Ови молекули се разграђују и производе једињења када дођу у контакт са алуминијум хлоридом. Није сасвим јасно зашто настају жуте мрље, али неки стручњаци верују да алуминијум хлорид лепи протеине из зноја на одећу.
Koji materijali su najbolji za visoke temperature?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли сте знали да жуте мрље на кошуљи нису последица зноја? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.