Српска листа: Кфор и Еулекс да повећају присуство на северу КиМ

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Jul.2023, 15:15

Српска листа: Кфор и Еулекс да повећају присуство на северу КиМ

Српска листа најоштрије је осудила серију инцидената у селу Суви До, од којих је последњи јутрошње скрнављење цркве Свете Петке и с тим у вези затражила од Кфора и Еулекса да повећаву своје присуство на северу КиМ. Фото: Танјуг/AP Photo/Bojan Slavkovic, File Из Српске листе су саопштили да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << најоштрије осуђују серију инцидената у селу Суви До, надомак Косовске Митровице, који су, како наводе, узнемирили становнике овог села, али и све Србе на Косову и Метохији. Након вандализма на просторијама сеоске амбуланте јутрос је оскрнављена и црква Свете Петке, на дан када се у тој светињи прославља сеоска слава Света Петка Трнова.
„У име српског народа који је опредељен за мир, дијалог и толеранцију захтевамо да се повећа присуство међународних снага, Кфора и Еулекса на северу Косова и Метохије, посебно на местима у којима су се до сада догодиле десетине напада на Србе“, истакли су из Српске листе. Из Српске листе су рекли да је пасивност Кфора и Еулекса контрапродуктивна, јер са једне стране шаље поруку Србима да нису заинтересовани да их заштите, а са друге стране нападачима да су Срби остављени на милост и немилост, чиме се ствара атмосфера некажњивости злочина над Србима, па се могу очекивати нови напади.
Подсетили су да су месецима уназад говорили да ће антисрпска реторика и лажи против Срба и Српске православне цркве подстаћи насиље над српским народом над светињама чему по њиховим речима, управо сведочимо. „Нажалост и тада када смо упозоравали и сада када сведочимо тим нападима нема реакције ни косовских институција ни међународних представника. Шта више, неки међународни званичници су изношењем бруталних лажи очигледно допринели да се нападају и Срби и СПЦ“, пише у саопштењу.
Kancelarija za KiM: Opljačkana crkva u Suvom Dolu uoči proslave hramovne slave (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Српска листа: Кфор и Еулекс да повећају присуство на северу КиМ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.