Грешка са испијањем воде због које још теже подносимо топлоту

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Jul.2023, 15:01

Грешка са испијањем воде због које још теже подносимо топлоту

Сви смо чули савете да је боље пити топле напитке када је топло, а хладне напитке када је хладно. Али да ли знате зашто би то требало да радите и да ли је испијање (пре)хладних пића на врућини заиста штетно? Фото: Pixabay/cocoparisienne Када је напољу врућина већа од 30 степени Целзијуса и толико >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је вруће да не можете ни нормално да дишете, да ли више волите да посегнете за чашом воде или сока са пуно леда да се расхладите?
Можда би требало да пазите колико леда стављате, јер научници упозоравају да хладна вода заправо успорава хидратацију тела и да је по топлом времену најбоље пити воду или пиће на собној температури јер их тело брже апсорбује.
Штавише, ако пијете ледена пића одмах након оброка, велика је шанса да ћете се прехладити, чак и када је напољу вруће. Када стекнете навику да пијете воду собне температуре, приметићете значајно побољшање варења и осећаћете се боље током и после оброка.
Испијање топлог чаја на врућини од 30 степени такође има своје предности, јер ће топли напитак подстаћи знојење и тако вас расхладити, али постоји квака: топли напитак ће вас расхладити само када напољу нема влаге, тј. ваздух је сув.
Ефекат ће бити још бољи ако носите одећу која не задржава влагу, односно која омогућава испаравање зноја.
Sprečava gubitak pamćenja, smanjuje rizik od hroničnih bolesti, čuva vid

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Грешка са испијањем воде због које још теже подносимо топлоту се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.