Кратер Батагајка на североистоку Сибира све се више шири како се загрева планета

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Jul.2023, 14:59

Кратер Батагајка на североистоку Сибира све се више шири како се загрева планета

Снимци направљени помоћу дрона открили су детаље о кратеру Батагајка на североистоку Сибира у Русији, чија је дужина један километар, а који се све више шири са загревањем планете. Фото: ALEXANDER KIZYAKOV, LOMONOSOV MOSCOW STATE UNIVERSITY То је светски највећи кратер пермафроста, земљишта које се >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << налази на температури од нула степени Целзијусових или испод ње у периоду од две или више година.
Кратер је почео да се формира након што су рашчишћене околне шуме 1960-их.
Фото: ResearchGate Локални становник и истраживач кратера Ерел Стручков рекао је за Ројтерс да је кратер почео да се формира седамдесетих година прошлог века и да се у последње време све брже шири. Неки локални становници називају кратер Батагајка капијом у подземни свет.
Научници кажу да се територија Русије загрева најмање 2,5 пута брже него остатак света, при чему се топи давно залеђена тундра која покрива око 65 одсто копнене масе те земље и ослобађају се гасови који изазивају ефекат стаклене баште. Водећи истраживач у Институту за пермафрост у Јакутску Никита Тананајев рекао је за Ројтерс да ће у будућности са порастом температура бити све више таквих кратера  све док вечни лед потпуно не нестане.
Отапање пермафроста већ је угрозило градове и насеља широм северне и североисточне Русије, доводећи до пуцања цевовода, кућа и оштећења путева.
Rijanin dečko priveskom sa tenkovima u obliku slova „Z“ razbesneo Ukrajince

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кратер Батагајка на североистоку Сибира све се више шири како се загрева планета се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.