Да ли је боље купити кућу у Сремској Каменици или Лединцима и које су цене квадрата?

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Jul.2023, 12:48

Да ли је боље купити кућу у Сремској Каменици или Лединцима и које су цене квадрата?

Сремска Каменица и Лединци су приградска насеља удаљена једна од другог око 5 километара. Оба места потпадају под општину Нови Сад и у последње време су све популарније локације за куповину некретнина, поготово када је реч о породицама. Фото: Градске инфо Погледајте паралеле >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << о ценама квадрата кућа, али и погодностима за живот између ова два градска насеља, Сремске Каменице и Лединаца.
Градско насеље Сремска Каменица налази се тик уз Нови Сад, одмах с оне стране Моста слободе.  Сремска Каменица је од центра Новог Сада удаљена свега 7 километара.
Фото: Градске инфо У просеку возилом до центра града из Сремске Каменице треба до 10 минута, зависно од гужве. Под Сремском Каменицом подразумева се централни део Каменице који чине Горња и Доња Каменица, Боцке, Татарско брдо, Чардак и викенд насеља Поповица, Главица, Артиљево, Григовац.
Пошто је природна лепота овде изражена због географског положаја Сремске Каменице -Каменица се простире између северних падина Фрушке горе и Дунава, насеље је једно од омиљених за живот.
Сматра се да је назив Сремска Каменица потекао од речи камен, кога има на југу овог насеља.
Фото: Градске инфо У Сремској Каменици, од установа за децу, постоји државна предшколска установа „Плави чуперак“ која може да прими 3 групе за децу узраста од једне до три године и 5 група за децу узраста од четири до седам година, као и државни вртић „Чика Јова“ који траје са радом, већ 52 године.
Поред државних установа за најмлађе, у Каменици постоји и велики број приватних установа.
Сремска Каменица се истиче по броју школа. Основна школа „Јован Јовановић Змај“ је школа коју похађа преко 1000 деце, а назив је добила према чувеном српском песнику, Јовану Јовановићу Змају који је живео у Сремској Каменици.
Поред државне основне школе, у Сремској Каменици постоји и приватна основна школа, али и некада чувена полицијска средња школа која је данас центар за основну полицијску обуку, а коју од септембра ове године очекује поновно оснивање.
У Сремској Каменици се налази и чувени приватни универзитет под називом „Едуконс“.
Фото: Градске инфо У Сремској Каменици смештено је и Дечје село „Др Милорад Павловић“, установа за смештај деце без родитељског старања. Ово Дечје село је најстарија установа овог типа у Источној Европи, основана 1975. године.
Фото: WikimediaCommons/Micki Сремска Каменица има свој Фудбалски клуб „Фрушкогорац“ чији је стадион веома посећен. Поред тога, у Каменици се налази и други спортски клубови, попут ронилачког, кошаркашког, одбојкашког, рукометног, итд.
Поред спортског живота, у Сремској Каменици постоји и културни живот. Обилазак Куће у којој је живео Јован Јовановић Змај је неизбежна станица уколико сте у посети Новом Саду. Кућа нашег најпознатијег дечјег песника представља споменик културе од великог значаја, а унутра се налази Змајев музеј. Затим ту је и Дворац Марцибањи-Карачоњи из 18. века који се налази у Каменичком парку, једном од најлепших новосадских паркова у граду.
Фото: Војводина уживо У Сремској Каменици налази се Православна црква Рођења Пресвете Богородице, као и Римокатоличка црква Светог крижа.
Фото: Градске инфо Овде се налази и чувени Институт у Сремској Каменици кога чине Институт за кардиоваскуларне болести Војводине, Институт за плућне болести Војводине и Институт за онкологију Војводине.
Лединци су приградско насеље које се налази на сремској страни. Смештено поред Сремске Каменице, Старих Лединаца и Новог Раковца, од Новог Сада је удаљено свега 10 километара.
Фото: Градске инфо У просеку возилом до центра града из Лединаца треба око 17 минута, зависно од гужве.
Ово насеље настало је у 13. веку, а назив је добило јер се налазило на лединама Дунавске равни. Све до 40-их година 20-ог века ово насеље се налазило на месту Старих Лединаца, а када је током рата спаљено од стране окупационе војске, обновљено село смештено је на данашњој, новој локацији које је названо Нови Лединци. Данас се Нови Лединци подразумевају као Лединци и потпадају под општину Нови Сад, а Стари и Нови Лединци заједно чине једну месну заједницу.
Место Лединци има један државни вртић под називом „Чаробњак“ који се налази у склопу Основне школе „Јован Јовановић Змај“. Овај вртић има и јаслене групе, као и групе за старије узрасте.
Основна школа „Јован Јовановић Змај“ је иста она основна школа која се налази и у Сремској Каменици.
Место има Дом културе у коме се организују различита дешавања, као и локалну библиотеку, која од прошле године има и нову активност – читалачки клуб.
Поред тога, Лединци имају и спортску организацију, чувени лединачки Фудбалски клуб „Виноградар“, као и стрељачки и кошаркашки клуб.
У Лединцима постоји и ловачко друштво, ловачки дом као и мотел.
Лединци имају и чувени извор свете Петке, који је уствари артешки бунар дубине 80 метара.
Фото: PrtSc/Wikimedia Commons/Micki Поред набројаних погодности, Лединци су у последње време једни од најтраженијих локација за куповину некретнине, о чему сведочи и цена квадрата, јер је због близине Граду Новом Саду, али и због нетакнуте природе која је често главни адут, посебно атрактивна локација међу купцима који траже дом за више чланова породице.
Цене квадрата Цене квадрата варирају у зависности од квадратуре куће, али и од локације.
Цена квадрата куће расте или опада у зависности да ли је позиција куће ближа или даља од центра насеља и главног пута. Уколико је кућа удаљенија од центра и главне улице, цена је нижа.
Куће су у просеку скупље за куповину у приградском насељу Лединци, него у приградском насељу Сремска Каменица, с тим да су за Сремску Каменицу узете цене некретнина само за централне делове, не и за викенд насеља, где су цене квадрата много скупље у односу на друге делове.
Куће од 70 до 100 квадрата:
Сремска Каменица цена квадрата од 1035 до 1146 евра
Лединци цена квадрата од 1523 до 2296 евра
Куће од 120 до 150 квадрата:
Сремска Каменица цена квадрата од 736 до 989 евра
Лединци цена квадрата од 708 до 1355 евра
Куће од 200 и више квадрата:
Сремска Каменица цена квадрата од 370 до 1114 евра
Лединци цена квадрата од 824 до 1288 евра
Да ли је боље купити кућу у Будисави или Кисачу и које су цене квадрата?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли је боље купити кућу у Сремској Каменици или Лединцима и које су цене квадрата? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.