Британија: Научници упозорили на опасност да Антарктик престане да хлади планету

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Jul.2023, 12:36

Британија: Научници упозорили на опасност да Антарктик престане да хлади планету

Велике промене на Антарктику подстичу британско министарство иностраних послова да преиспита утицај климатских промена, након што је добило извештај научника да постоји опасност да Антарктик престане да хлади планету и да почне да греје. Фото: Танјуг/AP Photo/Natacha Pisarenko, File Након >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << што се чинило да се огромни ледени брегови величине до једне четвртине Велса одвајају све чешће, Министарство иностраних послова наручило је да научници то испитају, а извештај стручњака потврдио је да се екстремни догађаји на Антарктику дешавају чешће и да су интензивнији, објавио је „Скај њуз“.
Глациолог са Универзитета у Ексетеру Мартин Зигерт рекао је да су научници изузетно забринути због све већег интензитета и учесталости екстремних догађаја на Антарктику који ће имати утицај и на друге области.
Он је рекао да треба да будемо „дубоко забринути за животну средину Антарктик у годинама које су под сталним сагоревањем фосилних горива“. Научници су посебно забринути због три екстрема.
Најекстремнији топлотни талас икада забележен на глобалном нивоу погодио је источни Антарктик у марту 2022. године, а површинске температуре су порасле за 38,5 степени Целзијусових више него што би требало да буду.
Уместо очекиваних око минус 50 степени Целзијусових, достигле су минус 10 степени. Да се ​​то догодило лети, почела би да се топи површина ледених покривача, за шта научници кажу да то никада раније нису видели.
Нови рекорди постављени су три пута за само седам година. Када лед, који плута на површини океана, почне да се топи, он престаје да рефлектује топлоту и светлост од сунца и открива више тамне морске површине која апсорбује топлоту.
Морски ледени покривач на почетку 2023. године, током лета на Антарктику, већ је био рекордно низак, али је тада пао далеко од онога што су научници икада очекивали.
Научници су такође упозорили на драматично урушавање ледених полица Ларсен А и Б на Антарктичком полуострву и леденог гребена Цонгер на источном Антарктику што може повећати атмосферску температуру и температуру леда.
Ледена полица је велика плутајућа платформа од леда која се формира на месту где глечер или ледена плоча истиче на обалу и на океанску површину. „Видели смо драматичне промене у обиму ледених полица око Антарктика током година“, рекла је ванредни професор Универзитета у Лидсу Ана Хог.
Према њеним речима, отапање утиче на становништво које живи око обала широм света путем ерозије приобалних делова.
Отапање леда на Гренланду и Антарктику подигло је глобални ниво мора за 1,8 центиметара од 1990-их. Ако се настави овај темпо, очекује се да ће отапање ледника подићи ниво мора за додатних 17 центиметара и изложити додатних 16 милиона људи годишњим обалним поплавама до краја века.
Protivnici rudarenja oko Velikog kanjona Kolorado očekuju podršku Bajdena

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Британија: Научници упозорили на опасност да Антарктик престане да хлади планету се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.