Нова функција Епловог ајфона може да клонира људски глас уз помоћ АИ

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Jul.2023, 11:26

Нова функција Епловог ајфона може да клонира људски глас уз помоћ АИ

Нова алатка Епловог ајфона иОС 17, названа „лични глас“, може да клонира и замени људски глас уз помоћ АИ. Фото: Танјуг/AP Photo/Richard Drew, file Алатка која ће бити доступна од септембра је намењена људима који су у опасности да изгубе моћ говора или онима за које причање представља проблем, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << преноси СкајЊуз.
Да би корисник направио сопствени дигитални глас на захтев, мора да прочита 150 насумичних фраза, што траје око 15 или 20 минута. Телефону је потребно доста времена да обради глас јер се све ради на самом уређају, а уређај том приликом мора да буде закључан и напуњен.
Када алатка стекне довољно података о гласу корисника, он ће моћи да унесе текст и све што напише ће бити изговорено његовим „личним гласом“.
Новинар СкајЊуза је испробао ову функцију и тестирао околину тиме што им је слао гласовне поруке изговорене „личним гласом“. Његова мајка и сестра нису приметиле разлику, али пријатељи који су технолошки потковани су приметили да нешто није у реду и да је можда неко злоупотребио глас новинара.
Епл тврди да су све информације корисника безбедне. Власник ајфона може да избрише „лични глас“, а он не може да се дели међу корисницима. Компанија за рачунарску безбедност МекАфи упозорила је да технологија клонирања гласа генерално подстиче пораст превара, али је назначила да Еплова заштита треба да буде довољна.
Фирма МекАфи је недавно анкетирала 1.009 одраслих особа у Великој Британији и открила да је скоро четвртина људи искусила неку врсту гласовне преваре са АИ или познаје особу која има то искуство. Анкета је утврдила и да 65 одсто одраслих није сигурно да би могло да разликује клонирани глас од правог.
Nemački stručnjaci se zalažu za strožu fiskalnu disciplinu u EU

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нова функција Епловог ајфона може да клонира људски глас уз помоћ АИ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.