Како се заштити од удара грома?

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jul.2023, 19:02

Како се заштити од удара грома?

Веровали или не, временске непогоде су карактеристичне за летњи период. Међутим, истина је да савети о заштити од удара грома, само умањују ризик. Међутим, то никако не значи да их се не придржавате, баш супротно! Фото: Freepik У наставку текста представићемо вам неколико кључних >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << савета који ће вам помоћи у случају временских непогода:
Ако су најављење временске непогоде, своје активности и боравак на отвореном одложите за неки наредни дан. Међутим, уколико се приликом грмљавине нађете на отвореном простору, одмах потражите сигуран заклон у затвореном простору! То могу бити зграде или куће, а кључна ствар је да се држите подаље од високих објеката, попут дрвећа, стубова, бандера јер они “привлаче” громове.
Такође, искључите све електричне уређаје и апарате из струје, како бисте их заштитили од потенцијалних и трајних оштећења. Међутим, уколико се налазите код куће, битно је да не користите воду (туширање, прање посуђа). Иако већину нас, поведе радозналост, па гледамо кроз прозор шта се то збива напољу, ово је огромна грешка. Дакле, обавезно избегавајте прозоре и терасу!
Уколико се приликом временске грмљавине нађете у аутомобилу, останите унутра, али никако не дирајте металне предмете у вашем аутомобилу! Важно је да избегавате и паркирање испод дрвећа и већих објеката, јер штете могу бити огромне.
Интересантно је да поједини научници тврде да мобилни телефон можете слободно користити током грмљавине. Објашњавају да се не може ништа лоше догодити, иако је већина нас чула супротно.
Уколико се придржавате савета од стране стручњака, јер у овим ситуацијама је најважније бити опрезан, драстично смањујете ризик од удара грома и штете проузроковане истим.
 
Prednosti koje deca imaju od svakodnevnih šetnji

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Како се заштити од удара грома? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.