Највеће европске компаније изгубиле 100 милијарди евра због затварања у Русији

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jul.2023, 15:41

Највеће европске компаније изгубиле 100 милијарди евра због затварања у Русији

Највеће европске компаније изгубиле су 100 милијарди евра од фебруара 2022. године због продаје, затварања или смањења свог бизниса у Русији. Фото: Танјуг/АР/Frank Augstein Према листу Фајненшл тајмс (ФТ), из годишњих извештаја 600 европских компанија и њихових финансијских извештаја за >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 2023. годину произилази да је 176 фирми забежило обезвређење своје имовине и додатне трошкове због промене пословања у Русији.
У овај прорачун нису урачунати индиректни трошкови као што су поскупљење енергената и робе. Највећи губици су концентрисани у неколико сектора као што је енергетика, ауто-индустрија и финансијски сектор.
Три компаније у енергентском сектору – БП, Шел и Тоталенержис – су саопштиле да их повлачење из Русије кошта око 40,6 милијарди евра, али ФТ наводи да су ти губици надокнађени растом профита због раста цена нафте и гаса.
Губици европске ауто-индустрије износе 13,6 милијарди евра, док је финансијски сектор – банке, осигуравајућа друштва, инвестиционе компаније – изгубио 17,5 милијарди евра због одласка из Русије. Гледано по земљама, највише су изгубиле компаније из Немачке, Француске и Велике Британије.
Више од 50 одсто од укупно 1.871 европске компаније које су пре рата пословале у Русији је и даље активно у тој земљи, навела је Кијевска економска школа.
У Русији и даље послују италијански Уникредит, аустријски Рајфајзен, швајцарски Нестле и британски Унилевер.
Srednji kurs dinara prema evru danas 117,2163

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Највеће европске компаније изгубиле 100 милијарди евра због затварања у Русији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.