Ирак запретио Шведској прекидом дипломатских односа ако Куран буде опет спаљен

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jul.2023, 12:53

Ирак запретио Шведској прекидом дипломатских односа ако Куран буде опет спаљен

Ирак је данас саопштио да је запретио прекидом дипломатских односа са Шведском, ако у тој земљи поново буде спаљен Куран. Фото: Танјуг/AP Photo/Hadi Mizban, File Ирачка влада је обавестила владу Шведске дипломатским каналима да ће свако понављање инцидента, у коме буде спаљен Куран на шведском >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тлу, захтевати прекид дипломатских односа, наводи се у саопштењу ирачке владе, пренео је Ројтерс.
Влада наводи и да Ирак сматра напад на шведску амбасаду у Багдаду нарушавањем безбедности које мора бити одмах решено. Стотине демонстраната упали су јутрос у шведску амбасаду у центру Багдада, главног града Ирака, прескачући зидове и палећи ватру у знак протеста против најављеног спаљивања Курана у Шведској.
Ирачке снаге безбедности су се распоредиле унутар амбасаде и дим се дизао из зграде, док су ватрогасци угасили пожар, према Ројтерсовим сведоцима. Већина демонстраната се повукла, а они су претходно бацали каменице на припаднике снага безбедности.
Bagdad: Demonstranti upali u švedsku amabasadu zbog najavljenog paljenja Kurana

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстром рекао је да је особље амбасаде безбедно, али да ирачке власти нису успеле да заштите амбасаду у складу са Бечком конвенцијом.
Билстром је истакао да је оно што се догодило потпуно неприхватљиво и да је шведска влада у контакту са представницима Ирака на високом нивоу да би изразила протест због инцидента. Шведска влада је овога месеца саопштила да разматра промену закона да би се омогуц́ило полицији да спречи јавно спаљивање Курана уколико би то угрозило безбедност Шведске.
Шведска полиција је у среду одобрила захтев да испред ирачке амбасаде у Стокхолму данас две особе спале Куран и ирачку заставу на јавном скупу, а у томе ће учествовати и човек који је запалио Куран испред стокхолмске џамије у јуну, јавила је шведска новинска агенција ТТ.
EU poziva na smirenost i uzdržanost posle događaja nakon spaljivanja Kurana

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ирак запретио Шведској прекидом дипломатских односа ако Куран буде опет спаљен се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.