Пиће уместо доручка или вечере уз које ћете сигурно смршати

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jul.2023, 19:00

Пиће уместо доручка или вечере уз које ћете сигурно смршати

Овај једноставан напитак садржи само три састојка, чиа семенке, лимун и краставац. Фото: Pixabay/col8nic Већ је познато да је краставац одличан за мршављење јер садржи много воде и мало калорија.
Лимун даје тако важан витамин Ц, доброг је укуса, делује као нека врста чистача организма >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и има мало калорија, а чиа семенке са бројним нутритивним вредностима дају осећај ситости.
Састојци: краставац лимун 2 кашике чиа семена Припрема: Очистите краставац и ставите га у соковник и исцедите сок или направите смути. У сок од краставца додајте сок од пола лимуна. Додајте чиа семенке. Све помешајте, оставите мало да чиа семенке набубре и омекшају и ваш напитак је готов.
Краставци Краставци убрзавају метаболизам. Поред тога, краставац је одличан извор дијететских влакана и воде, што га чини изузетно ефикасним у уклањању токсина. Иако ова врста поврћа нема посебну нутритивну вредност, одличан је диуретик, а самим тим и убрзава елиминацију штетних материја из организма. Осим тога, краставци су богати сумпором и супстанцама које стимулишу бубреге да ефикасније излучују мокраћну киселину. Пошто су малокалоричне и не садрже со, често су једна од главних компоненти многих дијета.
Лимун Лимун делује као антиоксиданс у телу и помаже у заштити ћелија од оштећења изазваних слободним радикалима. Лимун је такође богат витамином Ц, а истраживања показују да конзумирање воћа и поврћа богатог витамином Ц смањује ризик од срчаних обољења и можданог удара. Висока концентрација витамина Ц такође помаже у апсорпцији гвожђа, преноси Тодаи. Утврђено је да полифеноли и пектини из лимуна помажу када је у питању губитак тежине, а истовремено повећавају ХДЛ холестерол („добар“ холестерол), смањују ЛДЛ холестерол („лош“ холестерол) и смањују упале.
Чиа семенке Чиа семенке су богате протеинима, влакнима и омега-3 масним киселинама, па су идеалан избор за мршављење, а обезбедиће енергије. Ове семенке су шест пута бољи извор калцијума од крављег млека, а по омега 3 масним киселинама – надмашују семе лососа и лана. Осим тога, ове семенке су богате антиоксидансима, који штите тело од слободних радикала (а самим тим и од тумора). Садрже чак девет есенцијалних аминокиселина које омогућавају изградњу мишићног ткива, обнављање ћелија, производњу ензима и хормона, а садрже и витамине А, Д, Е и К, као и витамине Б-комплекса (са изузетком витамина Б12). Не садржи глутен, а могу га користити и они који болују од целијакије. Захваљујући томе што имају низак гликемијски индекс, радо их конзумирају и спортисти, јер брзо дају енергију и повећавају издржљивост током физичких активности. Препоручују се и у исхрани дијабетичара, јер у контакту са течностима у стомаку – семенке стварају гел који облаже слузокожу и успорава разградњу угљених хидрата до сирових шећера.
Vežba koja aktivira čitavo telo

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пиће уместо доручка или вечере уз које ћете сигурно смршати се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.