Зашто мачке толико мрзе воду?

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jul.2023, 18:01

Зашто мачке толико мрзе воду?

Понашање мачака збуњује људе хиљадама година, од њихове уочене ароганције до опсесије уласком у кутије. Фото: Pixabay/rihaij Али оно што је још чудније је реакција мачке на воду. Зашто мачке толико мрзе воду?
Не плаше се све мачке воде, али већина ће је избегавати колико год је то >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << могуће, а један разлог се може наћи у њиховом пореклу. Историјски гледано, мачке су живеле у сувим, пустињским срединама, што значи да нису биле прилагођене пливању или проводењу времена у води, а ова особина је пренета на многе наше домаће мачке.
Ако ваша мачка ипак падне у воду, није крај света јер би требало да знате да пливате. Други разлог зашто ваша мачка избегава купање је питање удобности и урођене предаторске природе мачке. Истраживања показују да је просечна температура мачака између 37 и 39 степени Целзијуса, много виша од људског тела, што значи да имају високу толеранцију на топлоту и идеално би било топло. Та топлина је кључна за очување енергије између живахних сесија лова или играња. Пошто њихово крзно упија много воде, намакање у води може да их учини хладним и „може представљати безбедносни ризик јер ограничава флексибилност и мобилност“.
Вода може испрати мачји мирис Мачке такође мрзе воду јер могу да намиришу околину, а ако се поквасе, вода може уклонити њихов лични мирис. Студија објављена у часопису „Applied Animal Behavior Science“ показала је да мачке имају осетљивији нос од људи, па чак и паса. Чуло мириса је главна метода коју мачка користи за анализу свог окружења и кључна је за комуникацију, лов и откривање предатора, као и мачји осећај идентитета.
Студија иде толико далеко да сугерише да мачке имају способност да нањуше дроге, бомбе и медицинске мирисе и објашњавају да нос сисара има три различита типа рецептора мириса, а верује се да један од њих, ВЦ1, контролише њихову способност да разликовати мирисе. Људи имају само две варијанте овог протеина, пси имају девет, а мачке 30.
Мачку не треба обучавати да улази у воду Вода садржи хемикалије и растворене материје које нос осетљиве мачке може да покупи. Стога мачке могу да избегавају воду јер не желе да буду контаминиране било каквим непотребним мирисима. Слично, мачке проводе доста времена трљајући се о намештај и људе како би прошириле свој мирис, па је разумљиво да нису толико жељне да га исперу. Мачји страх од воде такође може бити обликован негативним прошлим искуствима са мокрим, „попут прскања као казне или трауматских процедура купања“.
Пошто мачке не разумеју казну, обука мачака посластицама и награђивање доброг понашања је много ефикаснија и мање је вероватно да ће оштетити њихов однос са вама. Колико год желите да водите своју мачку на пливање, осим ако не изрази интересовање за играње у води, најбоље је да је пустите да настави да то избегава. Прање мачака такође није неопходно јер за разлику од паса, већина раса не мора да се купа и то заправо може исушити њихову кожу. Ако имате расу која захтева купање, најлакши начин да тренирате је да почнете када су мачићи. Ако је вашој одраслој мачки потребно купање, најбоље је потражити професионалног тимаритеља или ветеринарску клинику.
Šta mačke smeju da piju, a šta im je strogo zabranjeno?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто мачке толико мрзе воду? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.