Да ли знате када и где су измерени „најврелији дани“ у Србији и Европи у последњих сто година?

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jul.2023, 17:29

Да ли знате када и где су измерени „најврелији дани“ у Србији и Европи у последњих сто година?

И ове године лето нас изненађује високим температурама, а тога смо ових дана итекако свесни, јер се температура не спушта испод 35 степени. Фото: Градске инфо Прошле две године живело се у убеђењу да су то били најтоплији летњи дани у Србији, међутим мерења показују нешто сасвим >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << друго.
Најтоплији „српски“ дани Рекордер у врелом топлом дану понео је град Смедеревска Паланка. Како се наводи на инстаграм страници geokutak пре 16 година, 24. јула 2007. године у Смедеревској Паланци је измерена температура од чак 44,9 степени. О врућини која је тада задесила Паланчане можемо само мислити јер нам и ових 35 степени буде превише. Тих летњих дана у Србији је било право ванредно стање.
Поред Смедеревске Паланке, наводи се да је и град Зајечар имао сличну температуру те 2007. године, а претходни рекорд држао се из чак 1939. године и то са темепратуром која превазилази 44 степена, а која је измерена у Краљеву.
У Новом Саду је тада измерена темепратура била 42 степена.
Треба напоменути да су 2007. године, најхладнија места била на српским планинама, где су забележене температура биле 30 степени.
Пре две године, вреле летње темепратуре забележене су опет у Србији. У Београду је 2021. године измерено скоро 40 степени, док се слична ситуација задржала и наредне, 2022. године.
Ове године у јулу месецу, у већини градова у Србији, температура иде од 32 до 35 степени, а у Новом Саду и до 36 степени.
Фото: Градске инфо Најтоплији дани Европе У Европи су, ипак забележене нешто више температуре у односу на Србију. Рекорд по врелини односи Сицилија, италијанско острво, где је 1977. године измерено 48,8 степени.
Нажалост, Сицилија се и ове године бори са врелим температурама те је тако црвени аларм уведен у неколико сицилијанских градова, а немилосредне температуре доводе се у везу са скоријим пожаром који је избио на аеродрому у Катанији, граду на источној страни Сицилије.
Поред Италије, Грчка је следећа земља која је борила битку са врелим данима. Према инстаграм страници geokutak у Атини је исте године када и на Сицилији, измерена температура од 48 степени. У комшилуку су, у последњих сто година, такође забележене високе температуре, посебно у Македонији и Бугарској, где је измерено преко 45 степени.
Ове године, најврелије земље Европе су Шпанија, Италија и Грчка које муку муче са температурама које иду преко 40 степени.
Kako su Novosađani putovali u prošlosti?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли знате када и где су измерени „најврелији дани“ у Србији и Европи у последњих сто година? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.