Кијев: Русија намерно извела напад на инфраструктуру за извоз житарица

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jul.2023, 15:59

Кијев: Русија намерно извела напад на инфраструктуру за извоз житарица

Украјина је данас оптужила Русију да је намерно извела нападе на терминале за жито и инфраструктуру у црноморској луци у Одеси, а саветник украјинског председника Михаил Подољак је изјавио да је главни циљ био да се Кијеву онемогући да одатле извози своје житарице. Фото: Танјуг/Russian >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Defense Ministry Press Service via AP “Руски терористи апсолутно намерно су гађали инфраструктуру која се користи у житном споразуму. Свака руска ракета удар је не само на Украјину, већ и на све у свету који желе нормалан и безбедан живот“, написао је украјински председник Володимир Зеленски на свом Телеграм каналу.
У нападу у којем је погинуло најмање 12 цивила, укључујући деветогодишње дете, руски дронови и ракете погодили су инфраструктуру у луци у Одеској области, конкретно терминале за жито и уље, а оштећени су и цистерна и опрема за утовар, пренео је раније Ројтерс. Зеленски је навео да би црноморски договор о житу могао да се настави без учешћа Русије и да Украјина ради на опцијама да задржи своје обавезе у погледу снабдевања храном.
Агенција наводи да је Зеленски данас наредио да војска појача заштиту лучке инфраструктуре и људи и поручио министарству спољних послова да интензивира контакте са међународним партнерима како би повећао притисак на Русију и покушао да обезбеди наставак извоза житарица.
Kina započela pripreme za vojnu vežbu sa Rusijom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кијев: Русија намерно извела напад на инфраструктуру за извоз житарица се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.