Си-Ен-Ен: Амерички војник у севернокорејском притвору дипломатски проблем за САД

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jul.2023, 13:20

Си-Ен-Ен: Амерички војник у севернокорејском притвору дипломатски проблем за САД

Амерички војник Тревис Кинг, који је у уторак прешао линију разграничења Јужне и Северне Кореје и, како се претпоставља, налази се у севернокорејском притвору, могао би да изазове дипломатску главобољу Сједињеним Америчким Државама, оценио је Си-Ен-Ен. Фото: Танјуг/Woohae Cho/Pool >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Photo via AP „Верујемо да је он тренутно у притвору Демократске Народне Републике Кореје. Радимо са нашим колегама из Корејске народне армије на решавању овог инцидента“, саопштио је портпарол америчких снага у Јужној Кореји пуковник Исак Тејлор.
Фото: Танјуг/AP Photo/Sarah Jane Leslie Верује се да је Кинг први амерички војник који је прешао у Северну Кореју од 1982. године.
Није познато шта би Северна Кореја могла да захтева да испоручи Кинга америчким властима, или би могла да га искористи у пропагандне сврхе.
Неизвесно је какав значај Кинг има за војне обавештајне службе Северне Кореје. Као војник, вероватно није имао приступ информацијама највишег нивоа, али самим тим што је у америчком војном систему, можда би могао да говори о стварима као што су распоред база или које јединице и број трупа су тамо лоциране, навео је ЦНН. Као војник и држављанин САД, како се оцењује, Кинг даје Пјонгјангу потенцијално моћну преговарачку монету.
Амерички војни званичници кажу да је Кинг „намерно и неовлашћено“ прешао у Северну Кореју док је обилазио Заједничку безбедносну зону, комплекс објеката унутар 250 километара дугачке демилитаризоване зоне (ДМЗ) која раздваја север и југ Кореје од завршетка Корејског рата 1953. године.
Кинг је коњички извиђач који се придружио војсци јануара 2021. У време његовог премештаја у Јужну Кореју, Кинг је био распоређен у 6. ескадрилу, 1. коњички пук, борбени тим 1. бригаде, 1. оклопну дивизију из Форт Блиса, Тексас, према портпаролу војске Брајсу Дубију.
Амерички званичници нису рекли колико дуго је Кинг био у Јужној Кореји, али се у једном тренутку суочио са дисциплинском казном због напада и провео је 50 дана у притвору. Није познато да ли је Кинг то време провео у притвору Јужне Кореје или у америчком војном притвору, али према речима америчких званичника, у неком тренутку након пуштања на слободу је отпраћен на аеродром на лет назад за Сједињене Државе.
На аеродрому, Кингова пратња није могла да прође са њим безбедносни контролни пункт, па је он у неком тренутку након тога напустио аеродром и касније кренуо у обилазак Заједничке безбедносне зоне.
Неколико америчких војника прешло је на страну Северне Кореје у деценијама након завршетка Корејског рата, али није било таквих случајева у скорије време. За сада је непознато какве су биле Кингове намере. Међутим, дешавало се да су амерички држављани остајали заробљени у Северној Кореји или су држани у притвору, понекад на дуже временске периоде, док амерички званичници не успеју да издејствују њихово ослобађање, уз уступке Пјонгјангу.
Последњи Американац за кога се зна да је задржан у Северној Кореји био је Брус Бајрон Лоренс, који је, према севернокорејским државним медијима, прешао из Кине у Северну Кореју.
Пјонгјанг је оптужио Лоренса да ради за Централну обавештајну агенцију, али га је пустио око месец дана након што је приведен, на интервенцију шведске Амбасаде у Северној Кореји.
Амерички студент Ото Вармбир отишао је тамо као туриста 2016. године, а његов планирани петодневни боравак претворио се у 17-месечни притвор, након што је оптужен да је покушао да украде политички транспарент из хотела.
Вормбир је осуђен на 15 година тешког рада по тој оптужби, али је пуштен 2017. у лошем физичком стању.
Вашингтон је саопштио да је био мучен у притвору. Умро је мање од недељу дана након што се вратио у САД са тешким оштећењем мозга. Можда најпознатији случај преласка америчког војника у Северну Кореју био је случај наредника америчке војске Чарлса Џенкинса, који је прешао на север 1965. док је био стациониран у америчкој војној јединици у близини ДМЗ-а.
Џенкинс је касније тврдио да је зажалио што је то урадио и за одлуку окривио алкохол.
Док је био у Северној Кореји, појављивао се у пропагандним филмовима, подучавао севернокорејске шпијуне енглески и проводио до осам сати дневно проучавајући списе севернокорејских лидера. Дозвољено му је да напусти Северну Кореју 2004. године, две године након што је његовој супрузи, јапанској држављанки која је киднапована из свог дома у Јапану 1978. године, одобрено да напусти ту земљу према споразуму између Пјонгјанга и Токија.
Односи између САД и Северне Кореје су деценијама напети, а тензије расту, пошто је Пјонгјанг појачао своје нуклеарне и ракетне програме након неуспеха преговора 2019. између тадашњег америчког председника Доналда Трампа и севернокорејског лидера Ким Џонг Уна.
Северна Кореја је три пута ове године тестирала интерконтиненталне балистичке ракете и оптужила Вашингтон и Сеул да подстичу тензије војним вежбама и распоређивањем оружја, укључујући и подморницу америчке морнарице са балистичким пројектилима у јужнокорејској луци Бусан. Прошле године, Северна Кореја је пробно испалила више од 90 крстарећих и балистичких пројектила, укључујући и ону која је летела изнад Јапана, упркос међународним санкцијама, подсећа америчка ТВ мрежа.
Сједињене Државе немају званичне дипломатске односе са Северном Корејом. Уместо тога, шведска амбасада у Пјонгјангу делује као веза за САД.
Северна Кореја се није оглашавала о уласку војника САД преко границе са Јужном Корејом

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Си-Ен-Ен: Амерички војник у севернокорејском притвору дипломатски проблем за САД се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.