Вучић: Желимо што ближе односе са Републиком Српском, али и са свим народима у БиХ

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jul.2023, 13:14

Вучић: Желимо што ближе односе са Републиком Српском, али и са свим народима у БиХ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се Србија залаже са што ближе односе са Републиком Српском и са БиХ у целини, као и да жели да се успоставе најближи односи са Бошњацима, Хрватима и свим народима који живе на простору БиХ. Фото: Танјуг/Јадранка Илић Вучић је, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на заједничкој конференцији са председником Републике Српске Милорадом Додиком навео да што ближи односи подразумевају укидање свих бирократских препрека као и успостављање веће сарадње.
„Тачно је, наша идеја је Отворени Балкан од које никада нећемо одустати, јер мислимо да то доноси просперитет свим грађанима у региону. За нас је веома важно да помогнемо свим општинама колико можемо, ни код нас није идеална ситуација, нешто је лакша што се тиче ликвидности, имамо новца, али ми морамо да бринемо о дефициту. Имамо ММФ који строго гледа шта је то што Србија ради“, рекао је Вучић. Вучић је навео да је на састанку разговарано и о парламентарној сарадњи парламената две земље, као и да су председници влада Републике Српске и Србије, Радован Вишковић и Ана Брнабић, потписали Меморандум о реализацији пројекта изградње два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама у Доњој Градини и Београду.
„Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта изградње два Меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама, за нас је веома важан. У Београду од 1945. године до прошле године нисмо имали улицу посвећену Јасеновцу и јасеновачким жртвама. Имали смо најбесмисленије улице са најглупљим могућим називама док нисмо кеј у Београду назвали по јасеновачким жртвама. То показује како смо били васпитани да се стидимо и свог рода и да се стидимо свог имена и презимена, да се свима додворавамо а да понајмање бринемо о себи. Та времена су прошла и то није претња било коме, напротив, то је само већ сагледавање чињеница и показивање поштовања према свим другим народима али и према сопственом народу“, рекао је Вучић.
Вучић је навео да је Србија спремна да пружи одређену финансијску подршку локалним самоуправама у Републици Српској, као и у Федерацији БиХ, додајући да ће наша земља наставити да помаже и оним општинама којима је до сада помагала.
Додао је да је задовољан напретком односа Србије и Републике Српске на свим пољима и исказао захвалан за срдачан дочек јуче у Српцу.
„За нас је важно да разговарамо и са људима у Сарајеву око бројних иницијатива, око изградње пруге Београд-Сарајево, изградње путева Београд-Сарајево, као што радимо много тога са Републиком Српском и ускоро ћемо да уплатимо нове транше за Рача-Бијељина“, навео је Вучић.
Вучић је навео и да је задовољан што је мост код Братунца отворен и додао да ће шпедитерске фирме обавити свој део посла, па ће моћи да ради као малогранични прелаз.
Вучић је рекао да је БиХ високо котирана као спољнотрговински партнер и да је веома важно да се настави са увозом и извозом и да се ради на свим капиталним пројектима од саобраћајне инфраструктуре до енергетске инфраструктуре, додајући да су то велики пројекти. Вучић се осврнуо и на то што је Србија затражила отварање конзулата у Бијељини, наводећи да је захвалан Цвијановић и Комшићу што су гласали за отварање и да не разуме зашто би неко био против тога.
„Ми смо дали све дозволе за отварање козулата у Новом Пазару пре више од две године. Немам никакав проблем. Ако хоћете да отворите конзулат Босне и Херцеговине у Нишу изволите , добродошли, хоћете у Чачку, изволите, у Краљеву, Крагујевцу.. где год хоћете. Ми ћемо вам дати дозволу у року од два дана. Никакав проблем са тим немамо. Не разумем у чему је проблем да Србија има конзулат у Бијељини. Само бих желео да имамо рационалне и прагматичне односе у којима можемо да разговарамо на нормалан начин. Нама било шта да дође из Сарајева није ништа непријатељско, волело бих да оно што дође из Београда и Србије не буде непријатељско за људе у Сарајеву, надам се да ћемо једнога дана до тога доћи“, рекао је он.
Најавио је да ће у октобру у Србији бити заказан Савет за сарадњу Републике Српске и Србије Србији како би се анализирало шта је то што се урадило од онога што је договорено.
Nakon 28 godina „Oluja“ se stišala, ali ožiljci ostaju zauvek! Dragica sa Korduna preživela ono što mnogi ne mogu ni zamisliti – ipak započela novi život, bez mržnje u srcu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић: Желимо што ближе односе са Републиком Српском, али и са свим народима у БиХ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.