Потписан уговор за изградњу гасовода на Звездари,присуствовао министар Мали

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jul.2023, 12:41

Потписан уговор за изградњу гасовода на Звездари,присуствовао министар Мали

Директор Србијагаса Душан Бајатовић и председник општине Звездара Владан Јеремић потписали су данас уговор за изградњу новог гасовода на општини Звездара са фирмом „ДМ инвест“, а потписивању је присуствовао и ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар финансија Синиша Мали. Фото: Танјуг/Јадранка >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Илић Том приликом Мали је истакао да је то је велика вест за грађане Београда и Звездаре.
„Мали Мокри Луг, Велики Мокри Луг, Миријево, Зелено брдо и потез око Звездарске шуме ће добити гас, а цела Звездара ће у наредних годину и по дана бити покривена гасном мрежом“, рекао је Мали. Према његовим речима 17 година се чекало на наставак радова.
„На овај начин ћемо испунити обећање које смо дали грађанима Звездаре. То ће подићи квалитет живота. Ми ћемо на овај начин обезбедити изворе за топлотну енергију за све грађане Звездаре“, рекао је Мали.
Он је поручио грађанима Србије да су обезбеђене довољне количине гаса за предстојећу грејну сезону. „Ми у овом тренутку имамо 590 милиона кубних метара гаса у складиштима у Банатском Двору и Мађарској. Закупили смо пре два дана још додатних 78 милиона кубних метара гаса. Ми на тај начин обезбеђујемо сигурност и стабилност нашег енергетског сектора, а то је политика од које нећемо одустати“, рекао је министар.
Како је истакао, то су показатељи колико се Србија и Београд развијају. „Ми смо један тим и заједно радимо на решавању проблема грађана“, поручио је Мали.
Он се захвалио председнику општине Звездара Владану Јеремићу на свему што је урађену у протеклих годину дана на територије општине којом руководи.
„Имамо податак да су три амбуланте комплетно реконструисане, у Северном Булевару, старом Миријеву и у Великом Мокром Лугу. Четири дечија игралишта су комплетно реновинара, а њих три је остало да се заврше до краја године. Радило се на реконструкцији водоводних мрежа, асфалтирању путева, отварању вртића и теретана на отвореном“, рекао је он.
Такође, заменили смо котлове у Основној школи Владислав Петковић Дис, а очекује нас и комплетна реконструкција те школе у овој години, рекао је Мали. „Ми нисмо прекинули инвестицију и гасификацију, овај пројекат се не односи само на општину Звездара, ми практично сада завршавамо и на Палилули све послове“, рекао је Бајатовић.
Истакао је да ће Београд до краја 2023. године бити 100 одсто гасификован.
Директор Србијагаса Душан Бајатовић истакао је да је пројекат изградње гасовода на Звездари вредан око 12 милиона евра, да садржи 134 километара пластике тј. средњег и високог притиска, као и да се односи на Мали Мокри Луг, Велики Мокри Луг и делове општине Звездара.
Он додаје да ће пројекат бити готов за највише 18 месеци и да ће бити превиђен максималан број прикључака, да ће цена бити 780 евра у динарској противвредности по прикључку на три године без камате уз рачун који доставља Србијагас. Када је реч о Новом Београду, Бајатовић додаје да је остало да се заврши још 140 километара на Новом Београду, будући да ће на тој општини бити организован ЕXПО 2027 чиме би Београд био у потпуности гасификован.
„Ми ћемо већ сутра дати налог извођачу за вођење радова, и за 18 месеци ће бити како смо потписали“, закључује Бајатовић.
Председник општине Звездара Владан Јеремић рекао је да је задовољан што се након 17 година коначно ушло у реализацију пројекта гасификације те општине. Како је истакао, није било дана у претходних неколико година да се неко од суграђана није обратио са питањем и молбом да ли ће и када да се настави са гасификацијом Звездаре.
„Овај посао је био прекинут пре скоро 17 година и захваљујући пре свега разумевању и подршци коју смо добили од стране министра Малог. Данас смо дошли у ову ситуацију да потписивањем уговора практично наставимо са тим послом“, изјавио је Јеремић.
Према његовим речима, то је само „прво полувреме“, а да следи друго полувреме, односно рад на терену и рад са људима. „Ја сам сигуран и да ћемо ми испоштовати оно што стоји у уговору, дакле да у наредних годину дана овај посао, који је од капиталног значаја за становнике Звездаре, буде завршен. Звездара је једна од највећих београдских општина и просто је неопходно да развој општине и у броју становника буде пропраћен и у адекватној инфраструктури. Гасификација је нешто што има вишеструки значај, не само у смислу заштите животне средине, него и финансијски“, навео је Јеремић.
Како је рекао, пројекат гасификације ће становницима Звездаре омогућити квалитетније услове за живот и истакао да је сигуран да ће у наредним годинама бити комплетирана још два пројекта – проширење Булевара краља Александра и завршетак мокролушког колектора.
Vučić danas i sa Stoltenbergom i sa Lajčakom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Потписан уговор за изградњу гасовода на Звездари,присуствовао министар Мали се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.