Блинкен: САД ће учинити све што треба да Русија може слободно да извози храну

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jul.2023, 10:47

Блинкен: САД ће учинити све што треба да Русија може слободно да извози храну

САД ће наставити да чине све што год је потребно да обезбеде да Русија може слободно да извози храну, уколико дође до оживљавања споразума о безбедном извозу украјинског жита преко црноморских лука, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен. Фото: Танјуг/AP Photo/Khalil >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Hamra, File Блинкен је рекао, новинарима у четвртак у седишту УН у Њујорку, да ће САД, у случају повратка на споразум, наставити да раде све што је потребно да би сви могли слободно и безбедно да извозе своје прехрамбене производе, укључујући и Русију.
„Желимо да сви имају користи од нижих цена (хране)“, рекао је Блинкен након што је председавао састанком Савета безбедности УН о несигурном снабдевању храном. Блинкен је навео да је руски извоз хране премашио нивое од периода пре инвазије на Украјину.
Велики број земаља је на том скупу изразио разочарање што је Русија напустила споразум о житу и позвао Москву да преиспита ту одлуку, пренео је Ројтерс.
Заменик руског амбасадора у УН Дмитриј Пољански оптужио је на састанку западне земље да су неспремне да помогну у испуњавању дела споразума о извозу руских пољопривредних производа и ђубрива. Пољански је истакао да Русија држи вец́и удео на светском тржишту пшенице од Украјине и да је кључни извозник ђубрива.
„Западне земље треба да се усредсреде на то да обезбеде да руско жито и ђубриво могу без препрека стићи у земље у невољи“, рекао је Пољански.
Русија је прошлог месеца напустила споразум из јула 2022, који је постигнут уз посредовање Уједињених нација и Турске, а којим је био омогућен извоз украјинских житарица и осталих пољопривредних производа преко црноморских лука. Споразумом је такође био предвиђен извоз руских пољопривредних производа и минералних ђубрива, а Русија тврди да тај део споразума није испоштован, због чега се и повукла из тог договора.
Indija ograničila uvoz laptopova, računara i tableta

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Блинкен: САД ће учинити све што треба да Русија може слободно да извози храну се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.