РЦ Шабац: Присуство полифагних штеточина у усеву паприке на отвореном

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jul.2023, 09:22

РЦ Шабац: Присуство полифагних штеточина у усеву паприке на отвореном

На територији деловања РЦ Шабац паприка на отвореном пољу се у зависности од времена расађивања и примене заштитних фолија налази у фази од 9 листова развијено до формирања плодова (ББЦХ 19-71). Фото: Pixabay/RitaE Визуелним прегледом усева паприке на отвореном, на локалитету Мачвански >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Белотић регистрован је почетак полагања јаја памукове совице (Helicoverpa armigera) на до 2% биљака, као и јаја совице гама (Autographa gamma) на наличју листова на око 5% прегледаних биљака. Такође је регистровано присуство имага кукурузног пламенца (Ostrinia nubilalis) на 3% прегледаних биљака док положена јаја нису регистрована.
Ово су полифагне штеточине и веома значајне у производњи паприке. Праћење почетка лета лептира врши се на основу феромонских клопки постављених у усеву паприке док се праћење полагања јаја врши визуелним прегледима. Чим се уоче прва положена јаја и у наредним прегледима бројност новоположених јаја се увећа треба применити инсектициде са овицидно-ларвицидним деловањем.
Ларве гама совице праве штете на лишћу својом исхраном, док женка памукове совице полаже јаја углавном на генеративним органима биљака у које се убушује испиљена гусеница. Такви плодови губе тржишну вредност. Једна од најчешћих индиректних штета је појава разних гљивичних обољења после њиховог напада (Erwinia carotovora).
РЦ Шабац наставља да прати здравствено стање паприке на отвореном и сигнализираће право време за третман.
RC Sombor: Prisustvo invazivnih stenica u usevima i zasadima

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Шабац: Присуство полифагних штеточина у усеву паприке на отвореном се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.