Скупштински одбор подржао Предлог измена Закона о планирању и изградњи

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jul.2023, 19:11

Скупштински одбор подржао Предлог измена Закона о планирању и изградњи

Одбор за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације Скупштине Србије подржао је данас Предлог измена и допуна Закона о планирању и изградњи, а гласању је претходило јавно слушање које је овај одбор организовао.
Фото: Танјуг/МГСИ/Предраг Митић Јавно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << слушање привукло је велику пажњу како посланика у Народној скупштини тако и представника стручне јавности који су данас дошли у Скупштину Србије.
Представљајући предложене законске измене и допуне, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је истакао да се новим законом даље унапређује електронски систем за издавање грађевинских дозвола.
“Уводимо е-простор у којем ће бити цео поступак што значи да ће бити транспарентан и доступан свима”, рекао је Весић.
Истакао је и да се инсистирало на томе да одговорност лица која учествују у различитим фазама поступка буде већа, као и на томе да се уз потврду о почетку грађевинских радова мора издати полиса осигурања од штете трећим лицима.
Навео је да се уводи обавеза да се пре добијања употребне дозволе преда доказ о кретању грађевинског отпада као и да
да сви објекти који се граде, а имају бруто површину већу од 10.000 квадрата, као и објекти јавне намене морају да се граде по сертификатима зелене градње.
Према његовим речима посебно је важна промоција електромобилности, због чега се уводи обавеза да постоје електропуњачи у резиденцијалним и пословним објектима, као и да све пумпе на аутопутевима и брзим саобраћајницама морају да имају електропуњаче.
“То значи да ћемо у наредних годину, годину и по дана, имати можда до стотинак нових електропуњача на аутопутевима”, рекао је Весић.
Када су у питању енергетски пасоши, навео је да се изменама и допунама уводи обавеза за нове зграде да не може да се обавља купопродаја некретнина без енергетског пасоша.
Нагласио је да ни у једном закону није дато могућности за заштиту културних добара као у овом.
“Увели смо неколико ствари. Приликом израде урбанистичког плана надлежан Завод за заштиту споменика културе има право да затражи да се уради студија о заштити културних добара, што до сада није био случај”, рекао је Весић.
Председник Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације Угљеша Марковић је подсетио да је Предлог закона о изменама и допунама закона о планирању и изградњи ушао у скупштинску процедуру 8. маја и да ће се о њему расправљати на Четвртом ванредном заседању Народне скупштине које почиње сутра.
На јавном слушању, које је изазвало велико интересовање народних посланика и стручне јавности, посебну пажњу изазвао предлог за укидање конверзије.
Више учесника похвалило је нове одредбе о увођењу зелених сертификата и обавези инвеститора да обезбеде полису осигурања од штете трећих лица.
Посланик из Српске напредне странке Угљеша Мрдић је подржао предложене измене и оценио да је закон оправдано изазвао велику реакцију јавности јер занима све грађане и тиче се свих.
“Посебно бих издвојио унапређење електронског система за издавање грађевинских дозвола. Сматрам да је то једна од најважнијих новина као и увођење нових елемената зелене агенде, те формирање Агенције за просторно планирање и увођење главног државног урбанисте”, истакао је он.
Посланица из Савеза војвођанских Мађара Розалија Екрес је испред своје посланичке групе најавила подршку предложеним решењима како у пленуму тако и на гласању али је додала да ће ова посланичка група предати амандман везан за права националних мањина у овој области.
Додала је, да ће колико је њој познато, амандман бити и прихваћен.
Данијела Несторовић из “Морамо заједно” је упитала зашто се толико журило са доношење овако важног закона зашто није остављено више простора за расправу о овој теми која се тиче свих грађана Србије.
Selaković: Od septembra krećemo u masovne dodele boračkih spomenica po okruzima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Скупштински одбор подржао Предлог измена Закона о планирању и изградњи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.