Посланици Европског парламента позвали на кривично гоњење белоруског лидера

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jul.2023, 18:45

Посланици Европског парламента позвали на кривично гоњење белоруског лидера

Посланици Европског парламента позвали су у најновијем извештају институције ЕУ и државе чланице да предузму све неопходне мере како би омогућили кривично гоњење белоруских политичких и војних лидера, укључујући председника Александра Лукашенка. Фото: Танјуг/АР/Jean-Francois Badias Белорусија >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је, наводи се у извештају, одговорна за нанету штету и злочине почињене у Украјини, укључујући улогу режима у илегалном трансферу деце. „Извештај стога позива институције ЕУ и државе чланице да предузму све неопходне кораке на међународном нивоу како би омогућили кривично гоњење оних белоруских политичких и војних лидера одговорних за злочине против човечности и геноцид. Пошто је Међународни кривични суд (МКС) већ издао налоге за хапшење руског председника Владимира Путина и руске комесарке за права детета Марије Лвове-Белове, посланици Европског парламента позивају МКС да размотри сличан налог за хапшење Александра Лукашенка“, истиче се у извештају Одбора за спољне послове о односима ЕУ са Белорусијом.
Европосланици су затражили пооштравање санкција ЕУ против Минска и проширење списка белоруских и руских појединаца који су санкционисани од стране ЕУ, наводи се у саопштењу Европског парламента. „Лукашенков режим је спровео унутрашњу репресију без преседана против белоруског народа и постао је саучесник у агресорском рату Русије против Украјине. Стратегија ЕУ према Белорусији стога мора имати у виду злочине Лукашенковог режима, тражити одговорност и у сарадњи са белоруским демократским снагама, пронаћи неопходна решења и предузети одлучну акцију за испуњење европских тежњи белоруског народа за слободом и независношћу”, рекао је известилац Петрас Ауштревичијус након гласања.
Они су су позвали белоруски режим да ослободи све политичке затворенике, истовремено изражавајући велику забринутост због потчињености земље Москви и најоштрије осудили „несмањену репресију и систематско кршење људских права које режим диктатора Александра Лукашенка непрекидно чини против сопственог народа“.
У саопштењу се наводи да је приближно 1500 политичких затвореника, укључујући адвокате, синдикалисте, новинаре и бранитеље људских права, иза решетака у Белорусији и позива на ослобађање свих неправедно осуђених.
Такође се напомиње да је више од 300.000 Белоруса побегло из земље због обрачун од стране власти. „Снажно осуђујући улогу белоруског режима као саучесника у руском агресивном рату против Украјине, посланици Европског парламента са великом забринутошћу примећују свеобухватну политичку, економску, војну и културну потчињеност Белорусије Москви, чинећи земљу де-факто сателитском државом која такође има тактичко нуклеарно наоружање нуклеарног оружја под руском командом“, истиче се у саопштењу.
Европосланици су позвали ЕУ да не признаје било какве споразуме режима Лукашенка и Русије који уступају суверенитет земље против воље белоруског народа. ЕУ такође мора да развије заједничку стратегију за очување белоруске независности и транзиције ка демократији, уз учешће међународних институција, ОЕБС-а, Савета Европе и Г7.
У извештају се закључује да недавни долазак бораца Вагнер групе у Белорусију ствара нове потенцијалне безбедносне ризике за Украјину, као и за суседе Белорусије у ЕУ и ЕУ у целини, при чему су посланици Европског парламента поновили свој захтев да се паравојне снаге ставе на ЕУ листу терориста.
У извештају се истиче да Белорусија дели снажне везе са европском културом и идентитетом, при чему посланици Европског парламента признају и подржавају декларације о европским тежњама Белоруса које су дали представници демократских снага у земљи, укључујући Светлану Цихановску. Они такође позивају ЕУ и њене државе чланице да развију амбициозније стратегије и дају већу економску подршку белоруским демократским снагама, укључујући опозиционе политичке странке, активисте цивилног друштва, бранитеље људских права, уметнике, независне синдикате и слободне медије и у Белорусији и ван ње.
У извештају се апелује на ЕУ и међународна заједница да уложе веће напоре да формализују сарадњу са белоруским демократским снагама, које би, према европосланицима, требало третирати као легитимне демократске представнике белоруског народа.
Посланици Европског парламента позвали су Међународни олимпијски комитет и друге међународне спортске савезе да не дозволе спортистима из Белорусије и Руске Федерације да се такмиче на Олимпијским играма у Паризу 2024. или било ком другом међународном спортском догађају.
Они су изразили забринутост у погледу транспарентности, слободе и правичности предстојећих парламентарних и локалних избора у Белорусији 2024. године, посебно у светлу нових ограничења која онемогућавају да се кандидују било које опозиционе странке које критикују режим. Европосланици су позвали белоруски режим да оконча дискриминацију и насиље над свим мањинама и осудили власти због напада на етничку литванску и пољску заједницу у земљи.
Извештај који је усвојен са 49 гласова за, 3 против и 2 уздржана, биће поднет Европском парламенту на усвајање. Пленарно гласање заказано је за септембар.
Tramp: Primio sam pismo od tužioca, ja sam „meta istrage“ o upadu u Kapitol

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Посланици Европског парламента позвали на кривично гоњење белоруског лидера се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.