Лавров и турски министар спољних послова разговарали о договору о житу

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jul.2023, 16:45

Лавров и турски министар спољних послова разговарали о договору о житу

Турски министар спољних послова Хакан Фидан разговарао је са руским колегом Сергејем Лавровом о тренутној ситуацији око споразума о житу, саопштило је турско Министарство спољних послова. Фото: Танјуг/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP „Данас (18. јула) министар спољних послова Хакан >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Фидан имао је телефонски разговор са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом“, наводи се у саопштењу Министарства, преносе РИА новости.
Додаје се да су Фидан и Лавров разговарали и о најновијим дешавањима у оквиру Истанбулског споразума о житу.
Руско Министарство спољних послова, саопштило је да су двојица министара размотрили алтернативне опције за снабдевање житом земаља којима је то потребно након раскида споразума о житу.
„Разменили смо мишљења о регионалној агенди са акцентом на најновија дешавањима око Украјине. Разговарано је о резултатима заједничког рада у оквиру Црноморске иницијативе… Као алтернативу Црноморској иницијативи, министри су размотрили друге опције за снабдевање житом земљама којима је најпотребније и које не зависе од субверзивних акција Кијева и његових западних покровитеља“, саопштило је руско Министарство.
Лавров и Фидан разменили су мишљања и о низу питања која се тичу билатералних односа две земље.
Примена споразума о житном послу прекинута је од 18. јула. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је у понедељак да планира да са руским председником Владимиром Путином разговара о наставку споразума о житу. Прес секретар руског председника Дмитриј Песков рекао је да Путин још не планира да контактира Ердогана.
Црноморска иницијатива, коју су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумевала је извоз украјинског жита и хране, као и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу . За координацију кретања бродова био је задужен Заједнички координациони центар у Истанбулу, подсећа руска агенција.
U Moskvi za manje od jedan sat palo više od četvrtine mesečnih padavina

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лавров и турски министар спољних послова разговарали о договору о житу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.