Усвојена Уредба којом се системски подржава женско предузетништво

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jul.2023, 14:56

Усвојена Уредба којом се системски подржава женско предузетништво

Влада Републике Србије усвојила је данас Уредбу о утврђивању Програма подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за женско предузетништво у 2023. години, са циљем јачања женског предузетништва, повећања броја привредних субјеката и даљег подстицања запошљавања. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Unsplash/Kobu Agency У саопштењу Министарства привреде су навели да је министар фининсија Синиша Мали, који по овлашћењу председнице Владе обавља функцију министра привреде до избора новог, навео да је за подстицање женског предузетништва намењено 600 милиона динара бесповратних средстава, као и да програм представља комбинацију бесповратних средстава из буџета и повољних кредита Фонда за развој.
„Посебно ме радује што су опредељена средства сада шест пута већа него раније, с обзиром да је претходним конкурсом за програм за жене и младе било опредељено 100 милиона динара, а сада је само за женско предузетништво намењено 600 милиона динара, док износ бесповратних средстава иде и до 50 одсто, што је највиши проценат по свим нашим програмима подршке предузетништву“, навео је Мали.
Он је истакао да Влада кроз овај Програм жели да пружи системску подршку женском предузетништву, како би се дала подршка женама за наставак и развој њихових бизниса, а тиме подстакло и јачање предузетништва, малих и средњих предузећа, која су кичма развоја наше привреде.
„Кроз овај Програм биће подржане све жене предузетнице без обзира на годину оснивања њихових бизниса, а њима се омогућава да дођу до финансијских средстава за пословање под повољним условима. На тај начин се даље побољшава положај жена на тржишту рада, јача њихов предузетнички дух и оне се економски оснажују“, нагласио је Мали.
Министар је истакао да Министарство привреде трећу годину за редом спроводи посебан програм подршке женама предузетницама кроз који се подстиче самозапошљавање жена, и то како у производним тако и у услужним делатностима. „У 2023. години, кроз овај програм, одобраваће се већи износ бесповратних средстава, него у претходне две године, што ће бити још већи подстицај женама да покрену своје пословање и што ће утицати на даље смањење њихове незапослености“, навео је Мали.
Средства опредељена Програмом намењена су за финансијску подршку новооснованим и постојећим предузетницама, као и микро и малим привредним друштвима, која су регистрована у Агенцији за привредне регистре, а чији је оснивач и законски заступник жена.
У привредном друштву које име више оснивача, минимални удео који мора бити у власништву једне или више жена је 50 одсто и један од законских заступника мора бити жена. Како се наводи у Уредби, средства опредељена Програмом, намењена су за куповину машина, опреме, алата, нове рачунарске опреме и софтвера, возила која служе за превоз сопствених производа, репроматеријала и сировина и других транспортних средстава укључених у процес производње и пружање услуга, нових или половних, не старијих од пет година.
Средства из Програма су намењена и за текуће одржавањем адаптацију пословно или производног простора до износа од милион динара од укупних средстава за инвестирање, за куповину пословног или производног простора за привредне субјекте који су регистровани у АПР-у до 31. децембра 2020. године и на дан 31. децембар 2022. године запошљавају минимум пет запослених, укључујући и саму предузетницу.
Средства могу бити намењена и за оперативне трошкове, који могу да учествују највише до 25 одсто у структури укупног улагања за која се потражују средства Програма. Привредни субјекти који задовоље услове Програма могу остварити право на финансијску подршку у виду бесповратних средстава у износу од 40 одсто вредности улагања, односно до 50 одсто вредности улагања за привредне субјекте који припадају јединицама локалне самоуправе које су разврстане у трећу или четврту групу развијености.
Преостали износ инвестиционог улагања привредних друштава и предузетника финансираће се из кредита Фонда за развој према прописаним условима, а у зависности од прописаних услова, може се одобрити минимална укупни износ средстава од 400.000 динара, док је максималан могућ износ средстава 12 милиона динара.
Јавни позив, упутство о начину спровођења Програма, конкурсна документација као и информација о условима кредита код Фонда, биће објављени на интернет сајту Министарства привреде, закључили су у саопштењу тог Министарства.
Snimak medveda koji preplivava Drinu postao viralan na Tik-Toku (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Усвојена Уредба којом се системски подржава женско предузетништво се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.