Упутство за родитеље: Децу заштити од високих температура, имају већи ризик од топлотног удара

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jul.2023, 14:38

Упутство за родитеље: Децу заштити од високих температура, имају већи ризик од топлотног удара

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и УНИЦЕФ издали су упутство за родитеље како да заштите децу у условима високих спољних температура, посебно када су у питању млађа деца код којих још није стабилизована терморегулација и постоји повећан ризик од >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << топлотног удара. Фото: Градске инфо У „Родитељском водичу за јако топло лето“ који је израђен уз подршку Министарства здравља Србије препоручује се да новорођенчад, одојчад и старију децу треба изводити напоље у раним јутарњим и касним поподневним сатима, а не саветује се излазак напоље у најтоплијем делу дана, од 10 до 17 часова.
Приликом изласка из куће, додају, дете обући у комотне комаде одеће од природних материјала (памук, лан) и обавезно му ставити памучну капу или шешир, а увек понети флашицу са водом и често понудити дете да попије макар гутљај-два (уместо воде може и блага лимунада).
„Топлотни удар могу да најаве неспечифични симптоми, који подсећају на вирусну инфекцију. Пре него што се појаве симптоми топлотног удара, деца често показују блаже знаке топлотне исцрпљеност, попут главобоље, мучнине, вртоглавице, зујања у ушима. Главни симптом топлотног удара је пораст телесне температуре због брзог и прекомерног загревања тела, тако да за свега пола сата температура може да порасте на преко 40 степени. Симптоми топлотног удара могу имати и фаталне последице“, упозорава се водичу.
Када је реч о симптомима, они могу бити специфични за узраст детета те се наводи да се код деце до пет година треба обратити пажњу уколико се појави интензивна узнемиреност и гласан плач након којих следи умор и поспаност, изостанак знојења упркос великој врућини, одбијање уноса течности, као и појава конвулзија – грчева у стомаку и мишићима.
Такође, треба обратити пажњу уколико дете повраћа, има убрзано дисање, убрзан пулс, јако високу телесну температуру, као и губитак свести. Увлачење меког дела на глави новорођенчета/одојчета, врелина коже руку и ногу на додир и црвенило коже лица такође могу бити симптоми топлотног удара код деце млађе од пет година, а треба обратити пажњу и уколико по премештању новорођенчета/одојчета у хлад екстремитети нагло постају хладни и настаје дрхтавица.
Када је реч о деци старијој од пет година, треба обратити посебну пажњу у случају да је кожа сува и топла и да се дете не зноји, као и на појаву јаке главобоље, нејасно говори, убрзано дише, има убрзан пулс, несвестицу и губитак свести.
Такође, као симптом топлотног удара могу се јавити и дијареја, грчеви у телу, висока телесна температура (до 40 и више степени), затим зујање у ушима, збуњеност (дете делује конфузно) као и осип по кожи. У случају топлотног удара код деце свих узраста, како се наводи у Водичу, неопходно је одмах позвати лекара/хитну помоћ ако постоји и сумња на топлотни удар, а до указивања стручне помоћи, дете одмах склонити у хладовину или извести из прегрејане просторије, аутомобила или другог превозног средства.
Ако је могуће, дете сместити у адекватно климатизовану или замрачену и добро проветрену просторију.
„Раскомотити дете – скинути му сву сувишну одећу, одмах му понудити течност – најбоље воду, уколико стање то дозвољава. Дете умити или истуширати млаком водом, а уколико вода није доступна, изложити га струјању ваздуха (нпр. расхлађивање вентилатором). На главу ставити комадиће леда умотане у платно или хладне облоге“, наводи се у препорукама.
Наглашавају да чак и неколико недеља након опоравка од топлотног удара дете је осетљиво на високе температуре, па се саветује боравак у расхлађеним просторијама као и смањена физичка активност. Посебно упозоравају да децу никако не треба остављати у аутомобилу и другим возилима на сунцу, чак ни неколико минута.
Температура тела детета расте три до пет пута брже него код одраслих, а у возилу температура ваздуха може да за само 10 минута порасте за чак 20 степени те када дете током врелих летњих дана остане у возилу, његова телесна температура брзо расте па је могућ и фаталан исход у року од неколико минута. „Никада не остављајте дете у возилу без надзора, чак и ако су прозори делимично отворени или мотор ради, а клима уређај укључен. Нека вам постане навика да проверите цело возило, напред и позади, пре закључавања врата и одласка. Чувајте кључеве аутомобила ван домашаја детета и научите децу да возило није игралиште, а увек закључавајте врата и пртљажник свог аутомобила, током целе године, како деца не би могла да уђу у возило без надзора. Ако видите дете само у закључаном аутомобилу, одмах га извуците, позовите хитну помоћ и расхладите“, наводи се у водичу.
Perišić: Radnici mogu anonimno prijaviti rad na suncu i visokim temperaturama

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Упутство за родитеље: Децу заштити од високих температура, имају већи ризик од топлотног удара се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.