Вујовић: Изградња санитарне депоније у Убу решиће проблем пола милиона грађана

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jul.2023, 14:30

Вујовић: Изградња санитарне депоније у Убу решиће проблем пола милиона грађана

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас уговор са извођачима радова за изградњу регионалне санитарне депоније у општини Уб, чиме ће се, како је истакла, решити проблем 500.000 грађана са територија локалних самоуправа које ће гравитирати том регионалном >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << центру. Фото: Танјуг/Јована Рошул „Санитарна депонија кључни је елемент и један од највећих еколошких пројеката који се реализује у Србији и налазиће се у селу Каленић у општини Уб“, рекла је Вујовић након што је у Палати Србија потписала уговор о извођењу радова са директорком компаније Лотекс Иваном Пејић.
Министарка је појаснила да се реализацијом пројекта системски решава проблем управљања отпадом, не само грађана Уба већ и за становнике Ваљева, Осечине, Лајковца, Мионице, Љига, Коцељеве Владимираца Барајева Лазаревца и Обреновца.
Додала је да се, поред тих 11 локалних самоуправа које ће гравитирати регионалном центру, очекује прикључивање још четири јединице локалне самоуправе – Лозница, Љубовија, Крупањ и Мали Зворник. „Општина Уб је имала најспремније пројекте и најбрже одговорила на све процедуралне захтеве и зато изградњу регионалних и рецикларних центара започињемо управо у овој општини“, рекла је Вујовић и честитала председнику општине Уб Дарку Глишићу на томе што је општина коју води прва у Србији у којој креће реализација капиталног пројекта од непроцењивог значаја за животну средину.
Истакла је да комплетна реализација пројекта подразумева поред изградње регионалне санитарне депоније и изградњу трансфер станица, рециклажних дворишта, постројења за механичко биолошки третман отпада као и остале пратеће инфраструктуре и додала да ће се отпад третирати по најсавременијим стандардима.
Нагласила је да ће у наредном периоду бити потписано више оваквих уговора јер је намера Министарства заштите животне средине да овакве центре изгради широм Србије. „За те пројекте обезбеђено је 150 милиона евра. Хвала нашим партнерима из Европске банке за обнову и развој и Француске развојне агенције што су препознали значај зелених пројеката за нашу земљу и уз чију подршку ћемо наставити са изградњом зелене инфраструктуре“, истакла је Вујовић.
Додала је да документ који је потписан данас представља круну трогодишњег рада и посвећености Министарства заштине животне средине и Владе Србије.
„Данас је важан дана за мене, али пре свега за грађане Колубарског, дела Мачванског округа и за неколико општина Града Београда“, рекла је Вујовић. Нагласила је да је изградња еколошке инфраструктуре стратешки циљ министарства и Владе Србије на којем ће „брже и упорније“ наставити да ради.
„То је наш залог за будућност како би смо наредним генерацијама оставили зеленију и чистију Србију“, закључила је Вујовић.
Дарко Глишић рекао је да је ово велики дан за општину Уб и 10 локалних самоуправа које учествују о овом пројекту као и четири локалне самоуправе које би у будућности требало да се прикључе пројекту изградње регионалне санитарне депоније. Глишић је захвалио министарки Вујовић на одлучности да реши велики проблем са којим се суочавају грађани Уба и других локалних самоуправа.
Директор фирме „Еко Тамнава“ Зоран Петровић појаснио је након потписивања уговора ће у регионалном центру бити збринуто око 230.000 тона ђубрета на годишњем нивоу.
Prijavljivanje za premiju za mleko za drugi kvartal do 3. avgusta

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вујовић: Изградња санитарне депоније у Убу решиће проблем пола милиона грађана се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.