БиХ се придружила изјави у којој се осуђује руска операција у Украјини

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jul.2023, 12:03

БиХ се придружила изјави у којој се осуђује руска операција у Украјини

БиХ се придружила изјави ЕУ у којој се осуђује руска специјална војна операција у Украјини, изјавио је амбасадор Уније у УН Олаф Ског. Фото: Танјуг/AP Photo/Mary Altaffer Он је током седнице Савета безбједности УН у Њујорку истакао да су се изјави, поред чланица ЕУ, придружили и Црна Гора, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Албанија, Северна Македонија, Украјина, Молдавија, Грузија, Лихтенштајн, Андора, Монако и Сан Марино.
Ског је поновио да ЕУ осуђује руску специјалну војну операцију у Украјини и оптужио Русију за кршење Повеље УН и међународног права.
Према његовим речима, ЕУ осуђује Иран и Белорусију због наводног слања оружја Русији.
Ског је нагласио да ЕУ подржава Украјину, њен суверенитет и територијални интегритет у оквиру међународно признатих граница, као и „право на самоодбрану“. У изјави, коју је Ског прочитао, наглашено је да ће ЕУ наставити да подржава Украјину и „мировну формулу“ Кијева.
Ског је даље навео да ЕУ осуђује одлуку Русије да прекине спровођење Иницијативе за извоз житарица из црноморских лука, јер такав потез Москве „доноси несигурност на тржишту и погоршава ситуацију у земљама које увозе житарице“.
ЕУ је у изјави оптужила Русију да користи храну као оружје, истакавши да Иницијатива „не би била потребна да Москва није започела специјалну војну операцију у Украјини и блокирала украјинске луке у Црном мору“. Ског је напоменуо да је ЕУ обезбедила 18 милијарди евра како би се суочила са питањима сигурности хране.
Према тексту саопштења, преноси Срна, ЕУ остаје привржена намери да позове Русију на пуну одговорност за рат у Украјини.
ЕУ у саопштењу наводи и то да је у Украјини потребан трајан и праведан мир, у складу са Повељом УН и резолуцијама Генералне скупштине УН.
Tajfun Talim prošao kroz južne kineske provincije, 230.000 evakuisano

Преузмите андроид апликацију.
Чланак БиХ се придружила изјави у којој се осуђује руска операција у Украјини се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.