Перишић: Радници могу анонимно пријавити рад на сунцу и високим температурама

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jul.2023, 10:41

Перишић: Радници могу анонимно пријавити рад на сунцу и високим температурама

Помоћник директора Инспектората за рад Саша Перишић изјавио је данас да без обзира на смернице за рад на високим температурама на отвореном, Закон о безбедности и здрављу на раду налаже послодавцима да радницима обезбеде безбедно радно место и радну средину која не угрожава >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << здравље, као и да радници могу анонимно да пријаве рад на сунцу и врућини. Фото: Градске инфо „Постоје смернице на сајту нашег Министарства када је у питању рад на високим температурама. Осим тога неопходно је подсетити грађане да је Влада Србије 2007. године усвојила препоруке за безбедан и здрав рад на отвореном при високим температурама“, рекао је Перишић за Тањуг.
Додао је да се при температурама изнад 36 степени, а нарочито у периоду од 11 до 16 часова, послодавцима препоручује организација рада којом се избегава обављање тешких физичких послова, уколико то дозвољава процес рада, попут послова у грађевинарству, пољопривреди који се сматрају неповољним радним условима.
„Важно је напоменути да је наше законодавство транспоновало директиве ЕУ када је у питању рад на високим температурама. У законима ЕУ не стоји одређена температура која налаже када треба обуставити рад. То су само смернице и препоруке“, нагласио је Перишић. Истакао је да оних дана када температура ваздуха премаши 40 степени, може да се према Закону о ванредним ситуацијама прогласи елементарна непогода, а како је објаснио њу проглашавају град, општина или Влада Србије.
Истакао је да су екипе инспектората присутне на терену и да врше редовне и ванредне надзоре и надзоре по пријави странака.
„Нисмо имали пријаве. Излазили смо на терен, али нисмо имали пријаве за рад на високим температурама. Радници могу слободно да се обрате дежурном инспектору, могу да анонимно пријаве рад на високим температурама и ми у том тренутку делујемо. Излазимо на терен, утврђујемо чињенице и предузимамо одговарајуће мере“, објаснио је Перишић. Перишић је саветовао послодавце, да пре свега због добробити и здравља радника поштују правила, законе и смернице и упозорио да казне за оне који се о њих оглуше нису мале.
„Предвиђена казна за непримењивање превентивних мера за правно лице креће се од 1.500.000 до два милиона динара. За одговорно лице у правном лицу до 150.000 динара, а за предузетника од 400.000 до 500.000 динара“, рекао је Перишић. 29. Drinska regata od 19. do 23. jula

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Перишић: Радници могу анонимно пријавити рад на сунцу и високим температурама се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.