Грчка: Ватрогасци се други дан боре с пожарима, хиљаде деце евакуисано из кампа

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jul.2023, 10:21

Грчка: Ватрогасци се други дан боре с пожарима, хиљаде деце евакуисано из кампа

Ватрогасци у Грчкој настављају други дан борбу са ватреном стихијом на четири фронта, а више од хиљаду деце евакуисано је из једног летњег кампа, пошто пожари који су избили јуче и даље трају. Фото: Танјуг/AP Photo/Petros Giannakouris Ватрогасни, спасилачки тимови, али и војска у Грчкој покушавају >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да обуздају пожаре који су избили на више локација, у источној Атици, Капарели, Лутракију и Дервенохорији, преноси Катимерини.
Најтежа ситуација је у Дервенохорији, где неприступачан терен уз појачан ветар и екстремне временске услове који се очекују и данас не дозвољавају ограничење фронта, пошто се ради о густој шуми која подстиче ширење ватре, наводи грчки лист. У приобалном граду Лутраки, западно од Атине, 1.200 деце је евакуисано док се пожар приближавао њиховом кампу, преноси ББЦ.
Полиција је ухапсила човека за кога се сумња да је изазвао још један пожар у Куварасу на Атици, југоисточно од грчке престонице.
Пожаре додатно разбукатава јак ветар, а стотине ватрогасаца покушава да обузда ширење ватрене стихије
Портпарол грчке ватрогасне службе саопштио је да иако ветар отежава авионима да се безбедно приближе пожарима, ватрогасци „улажу максималне напоре“. Десетине људи морало је да напусти своје домове у широј околини, уз помоц́ екипа хитне помоц́и, а грчка влада је саопштила да они чији су домови захвац́ени пожарима имају право на смештај у локалним хотелима и да ц́е им касније бити исплац́ена одштета.
Пожари су угрозили саобраћај у неким областима, а полиција је била приморана да затвори делове националног аутопута Атина-Коринт. Поједине линије железничког саобраћаја су такође обусрављене. Грчки премијер Киријакос Мицотакис, који је тренутно у Бриселу на самиту, рекао је да држава чини све што је могуц́е да помогне.
„Данас је суштунски први тежак дан овог лета. Нема сумње да ц́е их уследити још. Шумски пожари су се дешавали и биц́е их и даље. То је такође један од ефеката климатске кризе коју све јаче доживљавамо “, рекао је Мицотакис. Према прогнозама, снажан топлотни талас који је погодио регион не показује знаке попуштања, а грчка метеоролошка служба је упозорила да је ризик од нових пожара и даље висок.
Poljska: Avion se srušio na aerodromski hangar, pogunilo pet osoba

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Грчка: Ватрогасци се други дан боре с пожарима, хиљаде деце евакуисано из кампа се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.