Америчка војска годинама шаље поверљиве информације на погрешну адресу у Мали

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jul.2023, 09:00

Америчка војска годинама шаље поверљиве информације на погрешну адресу у Мали

Милиони мејлова америчке војске су послати афричкој држави Мали, због мање грешке у куцању, преноси BBC. Фото: Танјуг/AP/Pablo Martinez Monsivais, File
Уместо уписивања домена „.MIL“ који се користи за све адресе е-поште америчке војске, неки су грешком уписивали „.ML“ што је домен >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за афричку државу Мали.

Резултат такве грешке био је стални проток осетљивих информација које се шаљу у Мали.
Ниједан од погрешно послатих мејлова није означен као поверљив, али, према писању листа, они укључују медицинске податке, мапе америчких војних објеката, финансијске евиденције и планску документацију за службена путовања, као и неке дипломатске поруке.
Према Фајненшал тајмсу, који је први објавио причу, још пре десетак година холандски стручњак за интернет Јохан Зурбијер први је упозорио на тај проблем.
Зурбијер је 2013. склопио десетогодишњи уговор за управљање државним доменом Малија, који ускоро истиче, а последњих месеци је наводно прикупио хиљаде погрешно усмерених мејлова.
Он је овог месеца написао писмо америчким званичницима како би подигао узбуну.
„Ризик је стваран и могли би да га искористе противници САД“, написао је Зурбијер у писму.
Војна влада Малија требало је да преузме контролу над доменом у понедељак.
Пентагон је саопштио да је предузео кораке за решавање овог проблема, наводи BBC.
Наука упозорава на још теже топлотне таласе у будућности

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Америчка војска годинама шаље поверљиве информације на погрешну адресу у Мали се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.