За угинуле и убијене свиње предвиђена је пуна финансијска надокнада

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jul.2023, 08:59

За угинуле и убијене свиње предвиђена је пуна финансијска надокнада

У Србији је до јуче извршено око 290.000 активних надзора код домаћих и дивљих свиња, и узето више од 12.000 узорака крви за молекуларна испитивања на афричку кугу свиња (АКС). Фото: Pixabay/Lichtsammler Како су рекли у Управа за ветерину Министарства пољопривреде, њихове службе спроводе надзор >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на газдинствима са свињама, према плану у континуитету.
„Тренутно се осим активног и пасивног надзора код домаћих свиња, спроводи и мониторинг на АКС код дивљих свиња на целој територији земље осим подручја које је проглашено зараженим (инфицираним) где се спроводе мере у циљу сузбијања болести“ наводе надлежни.
Према извештају министарства пољопривреде, код домаћих свиња ове године први случај је потврђен је 04. јануара у општини Босилеград, Пчињски управни округ. Управа за ветерину је у 2023. донела 58 решења о проглашењу зараженог и угроженог подручја од АКС код домаћих свиња.
До данас је  на 617 газдинстава на територији 26 општине у 10 Управних округа (Пчињски, Браничевски, Поморавски, Подунавски, Моравички, Јужнобанатски, Борски, Средњебанатски, Зајечарски и Град Београд) потврђено 1.083 случајева АКС код домаћих свиња, од чега је 491 угинулих. У зараженим газдинствима извршена је еутаназија 4.551 свиња са нешкодљивим уклањањем и дезинфекцијом газдинства.
Надлежни напомињу да је за угинуле и убијене свиње предвиђена пуна финансијска надокнада власницима животиња и то по хитном поступку. Афричка куга свиња (АКС) је вирусна болест домаћих и дивљих свиња. Главни извор болести су дивље свиње, а када се једном болест пренесе на домађе свиње, главни фактори који повећавају ризик од ширења су неадекватне мере биолошке сигурности и људско понашање.
Болест се шири контактом заражених са здравим свињама, исхраном ових животиња помијама у којима има контаминираних остатака хране, контаминираном храном и водом, одећом и обућом, предметима и опремом, превозним средствима, стајњаком, лешевима угинулих и закланих животиња, глодарима, инсектима.
За ово обољење свиња не постоји специфична терапија нити имунопрофилакса.
EU planira zabranu izvoza dotrajalih polovnjaka

Преузмите андроид апликацију.
Чланак За угинуле и убијене свиње предвиђена је пуна финансијска надокнада се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.