ЕУ планира забрану извоза дотрајалих половњака

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jul.2023, 08:51

ЕУ планира забрану извоза дотрајалих половњака

Уколико буде усвојен предлог који је Европска комисија представила крајем протекле седмице, биће то велики ударац на тржиште половних аутомобила ван граница ЕУ. Фото: Pixabay/fancycrave1 Како је пренео портал „Пословни”, дотрајала возила по овом плану не би више могла да се продају >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << изван Европске уније, што би побољшало безбедност на путевима и екологију у трећим државама које су до сада биле чистилишта за половњаке.
Уместо тога, како се истиче, стара половна возила ће се рециклирати. Ипак, не наводи се за сада прецизно шта се подводи под половним, дотрајалим возилима и после колико година употребе она улазе у ову категорију.
Подручје примене тих мера поступно ће се проширити и на нове категорије као што су мотоцикли, камиони и аутобуси, чиме ће се осигурати свеобухватнија покривеност.
О предлогу комисије у наредном периоду треба да одлучи Веће ЕУ као и Европски парламент. Потпредседник комисије Франс Тимерманс, надлежан за европски Зелени план, рекао је да ће следеће године на тржиште доћи све више аутомобила с нултим емисијама, чиме ће се повећати потражња за вредним примарним материјалима.
„Овим предлогом осигураћемо рециклирање и поновну употребу што већег броја тих материјала. Тиме ћемо омогућити нови живот саставним деловима наших аутомобила и знатно смањити еколошки утицај на путни промет“ изјавио је Тимерманс.
Nevolje na tržištu veganske hrane

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕУ планира забрану извоза дотрајалих половњака се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.