Да ли ће Индија постати нова Кина?

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jul.2023, 08:16

Да ли ће Индија постати нова Кина?

У поређењу са Кином, привреда Индије је и даље мала јер је кинески бруто домаћи производ више од пет пута већи, међутим Индија бележи стабилан економски раст последњих година, док је економски напредак Кине изгубио замах. Фото: Pixabay/nonmisvegliate
У будућности се очекује значајан >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пад економског раста Кине на годишњем нивоу, пише „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ (ФАЗ).
Истовремено, индијска економија је доживела значајну трансформацију и померила се ка стратегији која је оријентисана на извоз.
Ове године Индија је постала најмногољуднија држава на свету и, попут Кине, има економске и геополитичке амбиције у том делу света.
Млада и растућа популација Индије има потенцијал да подстакне своју економију, док се Кина, насупрот томе, већ бори са старењем и падом броја становника.
Међутим, главни проблем индијске економије је чињеница да знатно више људи живи у руралним него у урбаним подручјима. У Индији око 35 одсто становника живи у урбаним подручјима, док у Кини тај проценат износи 62 одсто. „Вишим степеном урбанизације расте и степен развијености једне земље. Када градови постану већи, то је првенствено резултат економског успеха. Они су атрактивни за међународне инвеститоре и имају вецу продуктивност“, пише ФАЗ.
Немачки лист истиче да Кина и даље има далеко бољу инфраструктуру од Индије, као и да се највеће контејнерске луке на свету готово искључиво налазе у Кини.
„Аеродроми и железничка мрежа су модерни. Са 38.000 километара дугом мрежом за брзе возове, Кина је на првом месту. Градски саобраћај је такође значајно побољшан. Насупрот томе, Индија изгледа скоро сиромашно“, наводи се у тексту.
За економске и геополитичке амбиције обе земље кључан је Индијски океан, а Кина је Новим путем свила створила појас око Индије.
Пекинг гради луке, путеве и мостове у Мјанмару, Бангладешу, Шри Ланки, Пакистану, па чак и у Африци.
Овом стратегијом „бисерне огрлице“, Кина жели да обезбеди свој утицај и да обузда раст Индије.
Њу Делхи је, са друге стране, одговорио контрастратегијом – јача односе са земљама које излазе на Индијски океан и, истовремено, јача стратешка партнерства са Монголијом, Вијетнамом, Јапаном, Сингапуром и Индонезијом.
Међутим, ФАЗ наводи да би сукоб између две земље могао да настане на Хималајима где не постоји званична граница између Индије и Кине.

Путин: Покушаји непријатеља да пробије руску одбрану нису били успешни

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли ће Индија постати нова Кина? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.