Зашто бисте требали јести воће сваки дан?

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 19:00

Зашто бисте требали јести воће сваки дан?

Воће има много благодети за тело. Фото: Pixabay/silviarita Не само да је укусно, воће је веома здраво и пуно различитих хранљивих материја.
Стручњаци саветују да дневни унос воћа буде једна и по до две шољице, а у наставку је 6 разлога зашто би требало да једете воће сваки дан.
Воће >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << смањује упалне процесе Једињења која воћу дају боју обично су антиоксиданси који се боре против слободних радикала и тако смањују упалне процесе у организму. Скоро све воће садржи антиоксиданте, али неке врсте су посебно богате овим једињењима. То је првенствено бобичасто воће, а има и цитруса.
Воће штити тело од хроничних болести Када смањите запаљенске процесе, смањићете и ризик од развоја хроничних болести. Воће је пуно витамина, минерала, антиоксиданата и фитонутријената који заједно раде на јачању вашег имунолошког система.
Свакодневно једење воћа обезбеђује заштитни ефекат ових хранљивих материја, што заузврат смањује ризик од срчаних обољења и можданог удара и снижава крвни притисак.
Воће помаже у одржавању здравог варења Воће је одличан извор влакана која помажу у одржавању здравог варења и спречавају пробавне проблеме као што је затвор. Такође, због влакана смо дуже сити, а помажу и расту добрих бактерија у цревима. Некима је, међутим, можда мука од превише воћа, али трик је у томе да се направи компот, односно да се воће прокува пре јела да би се лакше сварило.
Побољшава здравље коже Тајна блиставе коже можда није у орману за лекове, већ у корпи са воћем. Воће је пуно антиоксиданата који смањују оштећење ћелија у кожи смањујући упалне процесе и пружају заштиту од слободних радикала. Управо слободни радикали могу да убрзају старење коже разлажући колаген у телу, што доводи до појаве бора и неуједначеног тена. За решавање ових проблема препоручује воће богато витамином Ц као што су киви, јагоде и поморанџе.
Помаже код хидратације Конзумирање довољно воде је велики део здравог начина живота, али не долази сва течност из воде, нешто такође долази из хране. Постоји велики избор воћа. Многи плодови садрже доста воде, па могу значајно помоћи у хидратацији организма. Лубеница је свакако међу воћем са највећим садржајем воде, а пуна је и влакана, витамина и минерала. Такође је добро за хидратацију јести јагоде и диње. Течност побољшава варење, здравље зглобова, преноси хранљиве материје у ћелије и нормализује крвни притисак.
Помаже код губитка тежине Једно истраживање спроведено на 26.000 људи показало је да су више изгубили на тежини једући више воћа и поврћа. Свакодневно једење воћа може вам помоћи да изгубите тежину јер има мало калорија и богато је влакнима, тако да смо сити дуже.
Пролеће је најбоље време за детоксикацију организма, уз свеже салате и чајеве

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто бисте требали јести воће сваки дан? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.