Бела кућа упозорава Русију на последице повлачења из споразума о житу

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 18:17

Бела кућа упозорава Русију на последице повлачења из споразума о житу

Бела кућа данас је упозорила да ће одлука Русије да суспендује учешће у споразуму о слободном транспорту житарица кроз Црно море увећати несигурност снабдевања храном у свету и нанети штету милионима угрожених људи, па је позвала Москву да одмах поништи своју одлуку. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/AP Photo/Patrick Semansky Портпарол Савета за националну безбедност САД Адам Хоџ додао је да је поменута иницијатива била кључна за снижавање цена хране широм света, које су нагло порасле „као резултат руске инвазије на Украјину“, пренео је Си-Ен-Ен.
Споразум, који је постигнут уз посредовање Турске и Уједињених нација у јулу 2022, истиче данас поподне, а омогућавао је Украјини да извози жито из својих лука и безбедно прође кроз Црно море, до босфорског мореуза у Турској.
„Више од половине од 32 милиона метричких тона житарица и прехрамбених производа испоручених уз помоћ Црноморске иницијативе отишло је у земље у развоју, укључујући неке од најнебезбеднијих региона на свету“, рекао је Хоџ.
Додао је да је свака пошиљка у оквиру „споразума допринела смањењу потешкоћа у најсиромашнијим земљама света, јер транспорт житарица на светска тржишта снижава цене хране за све“.
Си-Ен-Ен наводи да је стопа извоза оствареног у оквиру споразума почела да опада последњих месеци и да подаци УН показују да су мај и јун били два месеца са најмање извезених метричких тона од августа 2022.
„Спречавање да ово жито стигне на тржишта нашкодиће људима широм света, и заиста, већ видимо скок глобалних цена пшенице као резултат тога што је Русија суспендовала своје учешће у иницијативи“, додао је Хоџ и позвао владу Русије да одмах поништи своју одлуку.
Раскид споразума о транспорту жита кроз Црно море значи повлачење гаранција за безбедност пловидбе, као и сужавање поморског хуманитарног коридора и затварање заједничког координационог центра у Истанбулу, саопштило је данас руско Министарство спољних послова.
Наглашено је да ће “без учешћа Русије, Црноморска иницијатива престати да функционише од сутра, 18. јула“, пренео је руски Интеракс.
Si poziva bivšeg filipinskog predsednika Dutertea da promoviše veze sa Kinom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бела кућа упозорава Русију на последице повлачења из споразума о житу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.