Европски званичници осудили одлуку Русије да изађе из споразума о извозу жита

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 17:08

Европски званичници осудили одлуку Русије да изађе из споразума о извозу жита

Оштро осуђујем „циничан потез“ Русије да иступи из Споразума за извоз жита Црним морем, упркос свим напорима УН и Турске, поручила је данас председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен. Фото: Pixabay/unbekannt270 Коментаришући данашњу одлуку Русије да иступи из споразума о извозу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << жита Црним морем, она је на свом налогу на Твитеру саопштила да ЕУ ради на обезбеђивању сигурности хране за угрожене у свету.
“Путеви солирадности ЕУ наставиће да доносе пољопривредне и прехрамбене производе из Украјине на глобална тржишта“, написала је она.
Председник Европског савета Шарл Мишел је истакао да је иницијатива за црноморско тржиште донела корист милионима широм света.
“Жао ми је због данашњег саопштења Русије. Ово ће угрозити сигурност хране и приступ храни, житарицама и залихама ђубрива становништву широм света. Подржавам напоре УН и Антонија Гутереша да се настави са продужењем иницијативе“, поручио је на Твитеру Мишел.
Чланица Европског парламента Виола фон Крамон оценила је да руски председник Владимир Путин блефира.
“Свака два месеца Русија избавци тантрум и запрети половини глобалног југа глађу. Време је да препознамо Путинов блеф. Русија не поседује Црно море и не може ништа учинити уколико испоруке жита прати турска морнарица. Споразум о житу мора се наставити“, написала је на Твитеру фон Крамон.
Раније данас Русија је обуставила учешће у споразуму о извозу житарица Црним морем, наводећи да раскид споразума није повезан са ноћашњим нападом на Кримски мост.
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да је Русија у понедељак обавестила Турску, Украјину и УН о овој одлуци.
Претходно је руски председник Владимир Путин, у разговору са јужноафричким колегом Сирилом Рамафозом, рекао да нису испуњене обавезе да се отклоне препреке извозу руске хране и ђубрива, и истакао да главни циљ споразума, а то је снабдевање житом земаља суочени са несташицом хране, укључујући и оне на афричком континенту, није реализован.
Erdogan: Spreman sam da se sastanem sa Asadom, ali…

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Европски званичници осудили одлуку Русије да изађе из споразума о извозу жита се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.