Зашто пси завијају? Шест је могућих разлога, а због једног би требало да се забринете

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 16:00

Зашто пси завијају? Шест је могућих разлога, а због једног би требало да се забринете

Без обзира на то да ли имате пса или не, сигурно сте некада чули како пси завијају. Фото: Pixabay/PicsbyFran И, вероватно вам је прва помисао била да су тужни.
То би, делимично, могао да буде један од разлога, али на ову тему постоји још објашњења.
Најважније је да разрешимо дилему >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да ли би, у случају када ваш пас почне да завија, требало да се забринете.
Дакле, ово су разлози због којих би ваш пас могао да завија:
Начин комуникације међу члановима чопора
Оно што је поморцима светионик, неким псима је завијање, као један од начина међусобне комуникације. Наведени портал наводи како се пси (и вукови) у дивљини завијањем најчешће синхронизују током лова, поготово ако се један члан издвоји из чопора. Завијањем му чланови чопора олакшавају повратак кући.
Обрамбени механизам Такође, пси завијање користе као обрамбени механизам како би једни друге упозорили на опасност. Као љубимац тако ће вас пас понекад завијањем упозорити да вам се приближава неко њему непознат.
Привлачење пажње Како би добили похвалу или посластицу пси су спремни на скоро све. Тако понекад и завијају како би придобили вашу пажњу. Поготово ако сте их несвесно научили да ће за такво понашање бити награђени.
Генетски код Званичне странице шаптача псима Цезара Милана наводе да је порив за завијањем, неким псима, “уграђен у генетски код” и да у неким ситуацијама не постоје (барем не нама људима) логична објашњења зашто пси завијају.
Рецимо, често завијају на звукове сирена или реагују на нешто што чују на телевизији, радију или слично. Не постоји логично објашњење зашто то раде, али у томе нема ничег лошег.
Сигнализирају да их нешто боли Када их нешто боли, људи плачу. Исто тако, кад њих нешто боли, пси некада завијају. Ако ваш пас почне чудно да се понаша, “причат” и завија више него што то обично ради, Цезар Милан саветује да се консултујете са ветеринаром, јер вашег љубимца можда нешто боли.
Страх од напуштања Осим када осећају физичку бол, пси често завијају и кад осећају страх од напуштања, што је један од 10 најчешћих псећих страхова. То се најчешће дешава са псима које власници нису научили да буду сами код куће.
Завијање често прати и мокрење по стану, уништавање намештаја и слична нежељена понашања. Пас то не ради из ината, већ зато што је под стресом и мисли да се нећете вратити кући.
Mogu li psi i mačke biti prijatelji?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто пси завијају? Шест је могућих разлога, а због једног би требало да се забринете се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.