РТЦГ: Почетак туристичке сезоне у ЦГ далеко је од рекорда

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 14:21

РТЦГ: Почетак туристичке сезоне у ЦГ далеко је од рекорда

Очекиваном економском расту ветар у леђа требало би да да најављивана рекордна туристичка сезона, али, њен почетак, барем према броју пријављених гостију, далеко је од рекорда, па се очекује да шпиц сезоне надокнадити минусе, пише портал РТЦГ. Фото: Pexels/Mikhail Nilov Главни део туристичке >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << сезоне, такозвани шпиц, календарски је почео јуче -15. јула. Да је сезона у пуном јеку потврђују гужве у саобраћају и туристичким местма, а на руку свима иду и временске прилике
Тако, међутим, није било на почетку сезоне, па се у туристичкој привреди надају да ће минуси с почетка јуна бити надомешћени до краја лета и почетком јесени. Ћамил Хоџић из Улцињске ривијере каже да, што се финансијског дела тиче бољи су у односу на прошлу годину и по броју ноћења.
“Најаве за овај део што нам је остао су јако добре и верујемо да ће се то наставити”, оптимистичан је Хоџић.
Према речима Бранке Џогановић из Удружења приватног смештаја, отприлике су негде на 60-70 одсто попуњености.
“Потврђеност букинга је преко 90 посто, тако да мислим да ћемо добро одрадити овај сами шпиц сезоне”, казала је она. Из Удружења бележе добру попуњеност са руског и украјинског тржишта.
“Ми сви знамо да су то људи који су дошли да дугорочно живе код нас стицајем животних околности, тако да се у старту имамо тај податак који се не поклапа са ситуацијом на терену”, појаснила је Џогановић.
Да ли ће како је најављивало сезона бити рекордна, тешко је проценити, јер и даље, како каже професор Раде Ратковић, нема прецизних података.
“Мислим да је неозбиљно сањати и причати о рекордима у ситуацији када смо пенетрирани на најсиромашнија тржишта Европе и лошу структуру смештајних капацитета где доминирају апартмани”, каже Ратковић. И то, према његовим речима, није једини проблем. И даље, каже, нема прецизних података, али се процењује да званична статистика о броју туриста и ове године не одражава право стање.
Он каже да се мањкавости начина на који се у Црној Гори броје туристе најбоље виде када се своде рачуни, па се сваке године разликују званични подаци институција о броју гостију и приходима од туризма.
Naučnici napravili aparat koji detektuje virus kovid-19 u vazduhu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак РТЦГ: Почетак туристичке сезоне у ЦГ далеко је од рекорда се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.