Први симптоми алергијске реакције на убод стршљена су отицање и тешко дисање

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 14:13

Први симптоми алергијске реакције на убод стршљена су отицање и тешко дисање

Педијатар Саша Милићевић изјавио је данас за Танјуг да су први симптоми алергијске реакције на убод стршљена отицање не само на месту убода, већ отицање језика, усне дупље, усана, ушију, као и тешко дисање. Фото: WikimediaCommons/Jahobr Каже да у највећем броју случајева, убод стршљена није >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << опасан јер изазове тегобе у смислу непријатног бола и отока, који може да траје до неколико дана и онда прође.
Један до два одсто људи, како наводи, има опасну реакцију која може некада чак и фатално да се заврши, и да опасност убода зависи и од тога где стршљен убоде, ако је то неки предео врата где су најужи дисајни путеви, онда обичан оток може то да изазове, или ако је то језик или усна дупља, онда то може да представља проблем. „Човек не може да зна да ли је алергичан на убод стршљена док се убод не деси. Има особа којима се појави оток, чак и гнојење, и може да дође до великог проблема. То се обично примети у раном детињству, јер и сами пацијенти кажу да када их убоде пчела или оса они отекну. То су углавном особе које имају склоност ка алергији према другим супстанцама из природе, не само према пчелама, осама и стршљанима“ објаснио је он.
Милићевић истиче да су први симптоми алергијске реакције на убод стршљена отицање, не само на месту убода, већ отицање језика, усне дупље, усана, ушију и као и отежано дисање, и наглашава да када је реч о анафилактичкој реакцији, она се некада толико брзо одвије да практично особа не може да стигне до лекара.
Додаје да слаба реакција на убод стршљена је оток, свраб, црвенило, малаксалост, вртоглавица због пада притиска и паника, јер се особа осећа витално угрожено Напомиње да осим стршљена, ништа мање нису опасни ни убоди пчеле и осе, а такође су и различити паукови присутни свуда чији убод такође може бити опасан, а да су деца најугроженија јер је код њих дисајни пут јако мали и обичан ујед пчеле може да буде фаталан.
Милићевић наглшава да ако приметимо да стршљен иде близу нас, најбоље је да се човек склони, а да ако је заиста агресиван, човек може да покуша да га убије али никако руком, или нечим што стршљен може да пробије.
Како је објаснио, приликом убода, ако се деси да жаока остане, треба је скинути ножем, а не треба је стискати руком јер ће онда додатно количина тог токсина да уђе у организам. Такође, истиче он да треба избегавати јаке парфеме када се иде у природу, као и одећа јарке боје, и да ако се примети да постоји један или два стржљена, то је знак да је врло близу читав рој
„Особе које су склоне алергијама би требало да имају, у сарадњи са својим лекаром, аутоињектор који спашава живот. У случају убода, не треба тражити алерголога, него се треба јавити било ком лекару у најближој здравственој установи. Ако је то блага реакција, онда треба ставити нешто хладно попут леда, хладне кашике како би се оток смањио“, рекао је Милићевић.
Hitna pomoć: Povećan broj intervencija zbog vrućina, ne izlazite bez preke potrebe

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Први симптоми алергијске реакције на убод стршљена су отицање и тешко дисање се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.