Трајковић: У јулу није било раста цена,могуће да месечна инфлација буде негативна

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 13:02

Трајковић: У јулу није било раста цена,могуће да месечна инфлација буде негативна

Заменик генералног директора Сектора за економска истраживања и статистику Народне банке Србије Милан Трајковић, изјавио је данас да у првих 15 дана јула није било раста цена и да је могуће да месечна инфлација буде негативна, први пут после више од две године. Фото: Танјуг/Ђорђе >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Крстић Он је за РТС рекао да се очекује да се у другој половини ове године месечна стопа инфлације спусти на 1,3 одсто у просеку.
„Када гледамо међугодишње, инфлација успорава, достигла је максимум у марту – 16,2 одсто, сада је 13,7 одсто. И даље имамо неки месечни раст цена. Оно што је добро да и тај месечни раст цена успорава. У периоду када смо се суочавали са највећон инфлацијом – од априла прошле до фебруара ове године месечна месечна инфлација у просеку износила је 1,3 одсто. Последњих неколико месеци износи око 0,7 одсто месечно“, истакао је он.
Трајковић каже да је увезена инфлација озбиљније успорила, када је реч о светским ценама енергената и светским ценама хране, одређених сировина и метала, а да је укупна инфлација у земљама које су највећи спољнотрговински партнери за Србију, такође успорила, али не у некој значајнијој мери. „Можемо да кажемо да је удео увезене инфлације у Србији сада мањи. Инфлација је у јулу била 13,7 одсто међугодишње. Међутим, да није било раста цена поврћа од почетка године она би била за неких 1,5 процентних поена нижа“, објаснио је он.
Када је реч о пољопривредној сезони, Трајковић истиче да је она за сада просечна, да оно што се десило у мају и јуну за сада није имало неки значајнији утицај на укупну пољопривредну сезону и да тек треба да се види који ће бити приноси кукуруза и индустријског биља. „Што се тиче наше пројекције она је непромењена. У односу на мај ове године и у односу на фебруар видимо да би међугодишња инфлација требало сваког месеца да успори за по један процентни поен – да се од септембра нађе на неком нивоу између 10 и 11 одсто, а да се до краја године спусти на ниво од осам одсто и да затим у границе циља НБС који износу 4 плус-минус 1,5 уђе средином следеће године, може да се деси и који месец раније“, објаснио је он.
Напомиње да Народна банка једноставно жели да буде сигурна да ће се инфлација спуштати жељеним темпом, и додаје да се базна инфлација не смањује темпом који би сви желели. Како каже, то је разлог зашто је Европска централна банка повећала референтну каматну стопу и то је један од разлога што смо је и ми повећали.
„Желимо да видимо и смањење инфлационих очекивања финансијског сектора и привреде. Њихова очекивања се смањују када је реч о очекиваној инфлацији за две и три године унапред. Волели бисмо да почну да се смањују за годину дана унапред. То се за сада не дешава“, додаје он.
Подсећа да је ЕЦБ подигла референтну каматну стопу на четири одсто, што ће се свакако пренети на еурибор каматну стопу, и додаје да ЕЦБ не може да тврди да је ово последње повећање референтне каматне стопе. Трајковић каже да што се тиче јесени, сматра да тржишта не очекују неко значајније смањење каматних стопа, што не значи да до смањења каматних стопа неће доћи у неким наредним годинама.
„Што се тиче Народне банке Србије, када је реч о еурибору, не можемо много да утичемо. Оно што смо могли да урадимо, то смо и урадили. Ми смо очували стабилност девизног курса. То је битно за све грађане који су задужени у еврима“, наводи Трајковић.
Указује да је донета још једна мера, а то је да су банкама наложили да морају да понуде клијенту продужење уговорене рочности, ако дође до проблема у отплати, односно уколико се однос између рате кредита и зараде клијента драстично промени.
Zvanični kurs dinara prema evru danas 117,2252, prema dolaru 104,3950

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Трајковић: У јулу није било раста цена,могуће да месечна инфлација буде негативна се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.