Шта све треба да зна дете које има четири године: Родитељи треба да обрате пажњу на ове когнитивне вештине

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 12:59

Шта све треба да зна дете које има четири године: Родитељи треба да обрате пажњу на ове когнитивне вештине

Како се обично понашању четворогодишњаци? Фото: Pexels/Tuan Kiet Са 4 године дете као да одједном порасте, како тврде многе маме и тате. Нема више толико ноћног буђења, јурцања, напада плача, већ ваш малишан може са вама да разговара. Много разуме, добро говори и може да прича о ономе што >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << му се не свиђа. Иде у вртић, дружи се , забавља се и развија се невероватном брзином.
Четворогодишњаци већ труде да се понашају као велики, али су у исто време и даље мала деца. Ипак, ово је дивно доба када маме и тате још боље упознају своје дете и повезују се са њим на још дубљем нивоу.
Ево шта треба да знате о понашању и развоју четворогодишњака: 1. Социјалне и емоционалне вештине Већина деце у овом узрасту већ иде у вртић. Када се дете нађе ван породице, међу осталом децом, мора да научи нова правила понашања и да развије вештине комуникације. Он учи шта је пријатељство и разуме како његово понашање утиче на интеракцију са људима. Ово је веома важно искуство које ће детету помоћи у будућности.
До четврте године дете почиње да схвата шта је емпатија, учи да дели играчке, да дели ствари и да игра игре улога. Дете разуме да је могуће не плакати, лакше се одваја од родитеља – сада већ зна да ће се вратити.
Четворогодишњак увек жели да зна шта ће се тачно десити током дана, јер се тако осећа безбедно. Може да „командује“ својим пријатељима, почиње да разуме шта је хумор, па чак и покушава да се шали. Воли да прича приче у којима је тешко разумети шта се заиста догодило, а шта је само плод његове маште.
2. Понашање током игре У периоду од четири године, деца обично почињу да се играју не једно по једно, урањајући у своју машту, већ једно са другим. Улога заједничких игара са другом децом је много важнија него што се на први поглед чини. Она подстиче машту, помажу у развоју говорних вештина, уче их да успостављају друштвене везе са вршњацима и планирају своје акције. Кроз ову интеракцију, четворогодишњак учи како да ради са другима, како да решава проблеме, регулише своје емоције и управља стресом. Све ове вештине биће корисне детету када одрасте.
3. Говорне вештине Ако мислите да нико не може надмашити вашег трогодишњака у друштвеном понашању, сачекајте док не напуни четири године. Деца са четири године обично говоре дугим реченицама, постављају све више питања, воле да причају приче, знају много поезије напамет и воле да понављају псовке које су негде чула. Разговори са четворогодишњацима су обично веома промишљени и филозофски, али и невероватно комични.
4. Развој моторичких способности Дете од четири године обично већ има добро развијену грубу и фину моторику. Али постоји једно упозорење: деца у овом узрасту су веома избирљива и педантна – теже савршенству, желе све да ураде савршено и стога су спора. Ако им нешто не полази за руком, брзо им се појаве сузе у очима и може да почне бес.
Њихова жеља да буду независни расте сваким даном. Такође, четворогодишњаци стално развијају координацију покрета и осећај за равнотежу. Они могу да скачу на једној нози, да бацају лопту горе и да је ухвате, добро се пењу, трче, скачу, пењу се и силазе низ степенице.
5. Интелектуални развој У овом узрасту деца активно уче о свету око себе како би формирала сопствену представу о њему. То их тера да размишљају, доносе одлуке и ризикују. Такође у ово време деца уче да препознају разлику између стварности и фантазије.
Међу когнитивним вештинама које деца обично стичу до четврте године су следеће: -зна бројеве и уме да броји
-почињу да разумеју појам времена
-разликовати појмове „исти“ и „различити“
-могу да прате упутства из два до три корака
-познају боје
-знају да користе маказе, цртају и разликују слова
-играти једноставне друштвене и карташке игре
-способни да наставе причу коју причају
Нема ништа изненађујуће у чињеници да су четворогодишњаци тако занимљиви за комуникацију. Они нису само забавни и радознали – спремни су да уче и као сунђер упијају све до којих дођу.
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта све треба да зна дете које има четири године: Родитељи треба да обрате пажњу на ове когнитивне вештине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.